Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul?

Coniacul se obține din struguri, dar nu orice fel de strugure. Strugurii albi, și strict numai strugurii albi cultivați în regiunea de creștere a Coniacului.

Majoritatea oamenilor știu că atunci când fermentezi sucul de struguri, rezultatul este vinul. Cu toate acestea, strugurii crescuți în Cognac nu produc tipul de vin pe care ai vrea să-l bei. Deloc. Pentru a face un Coniac de calitate, ai nevoie de un vin acru și acid. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de acid și nivelurile de alcool de aproximativ 9-10% ajută la conservarea minunatelor arome florale și de fructe și gusturilor strugurilor, care sunt atât de importante în fabricarea Coniacului.

Așadar, ce struguri sunt utilizați pentru coniac?

Vinul acru și acid care devine în cele din urmă Coniacul se obține în mod obișnuit din trei tipuri diferite de struguri albi: Ugni Blanc (sau Trebbiano), Folle Blanche și Colombard. Aceste vițe produc un fruct care oferă un vin foarte ușor, acid, perfect pentru distilarea vinului în componenta brută a coniacului; eau-de-vie. Coniacul trebuie să fie făcut din cel puțin 90% eau-de-vie din acești struguri. Celelalte 10% pot proveni de la alte soiuri de struguri, cum ar fi Montlis, Semillon, Select, Meslier St-Francois, Jurancon Blanc sau Folignan.

Înainte de 1875, majoritatea podgoriilor de Coniac erau plantate cu soiurile de struguri Folle Blanche, Colombard și Montils. Cu toate acestea, ele au fost tragic decimate de un dăunător numit Phylloxera vastartrix. După aceasta, majoritatea regiunii a fost replantată cu soiul de struguri mai rezistent Ugni Blanc. Astăzi, regiunea se confruntă cu noi provocări în cultivarea strugurilor: schimbările climatice duc la temperaturi mai ridicate de la an la an, ceea ce duce la struguri mai puțin acizi și cu un conținut mai mare de zahăr, care nu sunt potriviți pentru Coniac de calitate. Producerea coniacului în butoaie de stejar este reteta succesului pentru această băutură.

Concept of hard alcoholic drinks with cognac

Ce se întâmplă cu strugurii?

Deci, vița potrivită a fost plantată, întreținută și protejată împotriva bolilor. Durează patru până la cinci ani pentru ca o viță nou plantată să producă struguri de o calitate potrivită pentru producția de Coniac. Strugurii trebuie apoi culeși, ceea ce se face în prezent în principal mecanic, deși mulți în regiune cred că recoltarea manuală contribuie la calitatea Coniacului. Recoltarea în regiunea Cognac începe de obicei la sfârșitul lunii septembrie și durează în general aproximativ trei săptămâni. Odată ce aceasta este completă, strugurii sunt presați. Sucul extras din struguri este lăsat să fermenteze timp de câteva săptămâni, fără aditivi, transformându-se în vin.

Cum funcționează distilarea coniacului și cum este făcut din vin?

După cum am menționat anterior, înainte ca procesul de distilare să înceapă, Coniacul își începe călătoria sub formă de vin, care este lăsat să fermenteze timp de câteva săptămâni. Vinul folosit pentru distilare are în mod obișnuit o concentrație de alcool între 8 și 10%. Procesul de distilare al Coniacului este continuu, funcționând non-stop, 24 de ore pe zi, iar dacă vizitezi o distilerie în timpul distilării, nu te mira să găsești paturi, televizoare și alte obiecte domestice instalate, deoarece mulți producători stau acolo pe toată durata procesului.

Distilarea are loc în alambicuri tradițional modelate din cupru, cunoscute și sub numele de “Alambic Charentais” sau “alembic”, în funcție de limbă. Alambicul Charentais este compus din trei elemente: chaudiere (caldar), chapiteau (condensator) și chauffe-vin (încălzitor de vin). Al treilea element este opțional și este folosit, în principal, pentru a economisi energie. Caldarea poate fi încălzită cu gaz, cărbune, lemn sau ulei, deși majoritatea folosesc gazul astăzi, dar încă mai există câțiva, cum ar fi Guy Gambert, care folosesc lemn. În majoritatea cazurilor, condensatorul are formă de ceapă și are un tub cu gât de lebădă (col de cygne) care îl conectează la caldară. Designul și dimensiunile alembicurilor sunt controlate legal. Încălzitorul de vin este un dispozitiv care face exact ceea ce indică numele său: încălzește vinul în timp ce se deplasează de la butoi la caldară. Procesul de distilare a Cognacului are două părți (de aici termenul “dublă distilare”). În prima, se produce o eau-de-vie brută cunoscută sub numele de brouillis. În cea de-a doua, cunoscută sub numele de bonne chauffe, se salvează doar Coeur (inima), iar tete (capul) rezultant și tail queue (coada) sunt fie eliminate, fie re-procesate. Această dublă distilare este o cerință legală și nu alegerea producătorului de Cognac. Prima distilare durează aproximativ opt până la zece ore, a doua doisprezece până la paisprezece ore. Lichidul clar, eau-de-vie, care este produsul final al distilării, este transferat direct în butoaie de lemn. Există multe reglementări și legi care specifică dimensiuni, volume și procese de distilare. Cu toate acestea, în 2011, legile privind distilarea Cognacului au fost modificate pentru a permite distilatorilor mai mici să lucreze într-un regim mai puțin constrângător.

Deci, explicația de bază pentru distilare este: încălziți un lichid și începe să se evapore. Dacă aburii intră în contact cu o suprafață rece, se condensează. În final, este arta și știința distilatorului care face ca o eau-de-vie să fie diferită de alta.

Ce este eau-de-vie în coniac?

Poți să te întrebi, ce înseamnă eau de vie? Răspunsul simplu este că, tradus din franceză, înseamnă coniac. Și așa cum am menționat mai sus, este ceea ce se creează din dubla distilare a vinului, dar este mult mai puțin ca cantitate și mult mai concentrat decât vinul original.

Eau-de-vie, în acest moment, este complet clară, are un miros fantastic, ne aduce aminte de vița de vie după ploaie, un gust pronunțat și un conținut de alcool de aproximativ șaptezeci la sută. Este această eau-de-vie, produsul final al distilării, care este pusă în butoaie de lemn.

Teoretic, distilarea Coniacului sună destul de simplu, nu-i așa? Cu toate acestea, există atât de multe tehnici diferite de distilare; distilarea romului, ginului sau whisky funcționează foarte diferit. Fiecare brandy, de la Obstler la Armagnac la brandy-urile spaniole, trece printr-un proces diferit. Alembicul Charentais (alambicul din Charente) este foarte diferit față de altele, cum ar fi alembicurile Armagnac. Spiritele sunt distilate toate într-un mod ușor diferit.

Descoperă de ce se pun boabe de cafea în coniac, ce înseamnă coniac XO, care sunt cele 4 categorii de coniac și ce tip de alcool este coniacul.

Glass and bottle with cognac

Lasă un răspuns

Articole Similare

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...