Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO?

Spre deosebire de alte băuturi spirtoase precum whisky-ul, coniacul folosește litere în loc de numere pentru a indica vârsta sa. Există patru rating-uri oficiale de îmbătrânire pentru această băutură: VS, VSOP, XO și EXTRA. Acestea au fost standardizate de BNIC, un prim pas în lumea băuturilor spirtoase.

Există șase crame de coniac care caracterizează zona de producție. Notiunea de vintage nu are impact asupra clasificării. Inventat de o casă de coniac în 1870, coniacul XO înseamnă “Extra Old”. Într-adevăr, eau-de-vie-urile sale sunt maturate în butoaie timp de cel puțin 10 ani. Dar un XO are, în general, o vârstă medie între 15 și 20 de ani datorită amestecului său. Acesta este punctul de referință pentru casele de coniac. Datorită timpului petrecut în butoaie, coniacul este în mod obișnuit bogat, cu arome calde de condimente, ciocolată, caramel, nuci și fructe uscate.

Deci, ce înseamnă XO pentru coniac?

Termenul reprezintă “Extra Old” și descrie un coniac compus din eau-de-vie care au fost maturate în butoaie de stejar timp de minimum 10 ani. La fel ca și VS (Very Special) și VSOP (Very Superior Old Pale), Extra Old este încă o expresie în limba engleză, ceea ce arată o puternică legătură cu țările străine, în special Marea Britanie și America.

“XO” a fost inventat de Cognac Hennessy și folosit pentru prima dată în 1870. Chiar dacă cel mai tânăr amestec dintr-un coniac XO poate avea doar zece ani, un XO are în mod obișnuit o vârstă medie între 15 și 20 de ani, uneori mai în vârstă. Așadar, cât de vechi este oficial un Cognac XO? Începând cu 2018, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) a crescut vârsta minimă a coniacului XO pentru cea mai tânără eau-de-vie de la șase la zece ani, într-un efort de a îmbunătăți calitatea spiritului în ansamblu.

XO este “standardul de aur” după care casele de coniac sunt adesea judecate, cu toate că adăugarea recentă a categoriei XXO l-a întrecut. Cu toate acestea, dacă cauți un coniac bun, un XO poate spune multe. Deci, cum se simte gustul unui coniac XO? Timpul petrecut în butoaie poate influența semnificativ coniacul, iar un XO excepțional va fi bogat și luxuriant, cu arome calde.

Ce înseamnă XXO pentru coniac?

XXO reprezintă “extra extra old” și este o categorie relativ nouă care a fost adăugată oficial la descrierea vârstelor de coniac în 2018. La fel ca și celelalte descrieri de vârstă ale coniacului, VS, VSOP și XO, un coniac XXO constă din eau-de-vie maturate în butoaie de stejar francez. Dar în cazul unui XXO, durata minimă de maturare pentru a se califica este de 14 ani. Acest lucru face ca un coniac XXO să fie cea mai veche rating oficială pe care un coniac o poate obține.

Desigur, există și alte expresii folosite în mod obișnuit pentru a descrie coniace care au fost maturate mult dincolo de acești 14 ani. Acestea includ Hors d’Age, Extra și Tres Vieille Réserve. Cu toate acestea, acestea nu sunt categorii oficiale. Așadar, indiferent cât de vechi ar fi un coniac, acesta intră în categoria XXO. De fapt, înainte de hotărârea semnificativă din 2018 adoptată de Hennessy și alți producători de coniac, orice coniac maturat timp de mai mult de șase ani era considerat XO, chiar dacă avea peste un secol!

Descoperă din ce se face coniacul, care sunt cele 4 categorii de coniac și ce tip de alcool este coniacul.

Two glass of whiskey, cognac, brandy on a dark brown wooden table. Bourbon

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...