Care sunt cele 4 categorii de coniac?

Care sunt cele 4 categorii de coniac?

Când vine vorba de înțelegerea terminologiei confuze a categoriilor de Coniac, poate lăsa pe oricare dintre noi un pic confuzi. Asta pentru că legile privind procesul de îmbătrânire a Coniacului datează de mulți ani și au schimbat foarte puțin de la începuturile lor.

Așadar, pentru a-ți da o mână de ajutor, am creat ghidul următor pentru a demistifica toți acei termeni confuzi și pentru a explica diferitele grade de Coniac; permițându-ți să distingi un VS de un XXO și să impresionezi pe ceilalți cu înțelegerea ta detaliată a brandy-ului preferat al lumii.

Înainte să începem, să clarificăm câteva puncte. Este important să înțelegem că, indiferent dacă un Coniac este un amestec sau un cru unic, ele se maturizează sau îmbătrânesc într-un mod identic.

Cu toate acestea, eau-de-vie din terroir-ul Grande Champagne durează mult mai mult pentru a se maturiza decât cele din celelalte regiuni de creștere. Coniacul din zona Fins Bois necesită cel mai scurt timp dintre toate.

Ce înseamnă asta în termeni practici este că Coniacul din Grande Champagne durează ani (uneori decenii) mai mult pentru a fi adus la perfecțiune. Acesta este unul dintre factorii reflectați în prețul produsului final.

De asemenea, merită menționat că, spre deosebire de un lichior precum whisky-ul, unde numele denotă cât de vechi este spiritul (21 de ani, 12 ani, etc.), Coniacul folosește litere în schimb. Odată ce înțelegi ce înseamnă acestea, devine mult mai clar cât de vechi este cu adevărat un Coniac individual.

Acum că am lămurit asta, să aducem în lumină categoriile oficiale de vârstă a Coniacului și toate tipurile diferite, dintre care există multe în prezent.

VS

VS Cognac înseamnă Coniac “Very Special”. Un Coniac VS trebuie să fie maturizat timp de cel puțin doi ani. Este cunoscut și sub numele de ‘Sélection’, ‘De Luxe’ sau pur și simplu ***. Dacă vezi trei stele pe o sticlă de Coniac, înseamnă că este în categoria de vârstă VS. Acest lucru înseamnă că cea mai tânără eau-de-vie folosită pentru a crea amestecul a fost maturizată în butoaie de stejar timp de cel puțin doi ani.

Procesul de îmbătrânire face ca lichidul să capete culoarea lemnului, dar deoarece este doar pentru o perioadă relativ scurtă de timp, eau-de-vie ajunge la o culoare galben pai/amber ușor. Poate fi un pic pungaș pe palat, cu o efervescență tinerescă, dar un Coniac tânăr poate avea arome fructate încântătoare. Dacă te bucuri de un spirit rebel, este absolut în regulă să te bucuri de un VS neat sau pe gheață. Se poate spune că VS este Coniacul potrivit pentru a fi folosit în realizarea de cocktailuri, băuturi lungi sau orice altfel de băutură mixtă. Trebuie menționat că o desemnare VS sau *** ne spune doar vârsta celei mai tinere eau-de-vie din produs. Acest lucru nu împiedică un maestru al amestecului să folosească eau-de-vie mai vechi în amestec.

VSOP

Probabil te întrebi ce înseamnă VSOP. Ei bine, termenul oficial înseamnă “Very Superior Old Pale”, deși este adesea numit “Very Special Old Pale”. Originea expresiei datează de la o comandă făcută de Curtea Regală Britanică în 1817. Regele George al IV-lea a cerut Casei Hennessy un “Very Superior Old Pale”, care avea să devină un punct de referință pentru toate casele de Coniac de atunci înainte. La acea vreme era foarte obișnuit să se folosească zahăr și caramel pentru a îndulci Coniacul, iar această descriere făcea aluzie la unul creat fără acești aditivi.

Pentru a se clasifica ca un Coniac VSOP, cea mai tânără eau-de-vie din amestec trebuie să aibă cel puțin patru ani. Ca și în oricare altă categorie de vârstă, acest lucru nu împiedică maestrul amestecului să folosească eau-de-vie mult mai vechi pentru a atinge armonia perfectă pentru amestecul final de Coniac. Ca rezultat, vârsta medie a unui VSOP este adesea mult mai mare decât cerința minimă de patru ani.

Unii folosesc puncte după litere, V.S.O.P., care nu este altceva decât o preferință stilistică. Această desemnare de vârstă este etichetată și “Very Superior Special Pale”, “Very Old” sau pur și simplu “Réserve” sau “Vieux”.

Deci, care este mai bun – VS sau VSOP? Iarăși, totul depinde de preferința personală. Dacă un Coniac a fost maturizat mai mult timp, nu înseamnă neapărat că este mai bun. Coniacurile mai tinere, precum un VS, au tendința de a avea arome proaspete, mai vii de fructe, în timp ce eaux-de-vie mai vechi, precum cele din VSOP, tind să fie mai netede, cu note clare de stejar și mirodenii.

Există foarte multe VSOP-uri bune pe piață, multe dintre ele fiind delicioase băute neat. Cu toate acestea, această categorie a devenit preferată de mixologi ca un element puternic al unui cocktail de Coniac. Acest lucru face ca Coniacurile din această categorie să fie o adăugare cu adevărat versatilă la orice colecție de lichioruri de calitate.

XO

Ce înseamnă XO pentru coniac? Terminologia reprezintă „Extra Old” și descrie un coniac format din eau-de-vie care au fost maturizate în butoaie de stejar timp de cel puțin 10 ani. La fel ca VS (Very Special) și VSOP (Very Superior Old Pale), Extra Old este o altă expresie în limba engleză, care arată conexiunea puternică cu țările străine, în special Marea Britanie și America.

„XO” a fost inventat de Cognac Hennessy și utilizat pentru prima dată în 1870. Chiar dacă amestecul cel mai tânăr dintr-un coniac XO poate avea doar zece ani, un XO are în mod obișnuit o vârstă medie cuprinsă între 15 și 20 de ani, uneori mai mult. Deci, cât de vechi este oficial un coniac XO? Începând cu 2018, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) a crescut vârsta minimă a coniacului XO pentru cea mai tânără eau-de-vie de la șase la zece ani, într-un efort de a îmbunătăți calitatea spiritului în ansamblu.

XO este „standardul de aur” după care sunt judecate în mod obișnuit casele de coniac, cu toate că recenta adăugare a categoriei XXO l-a întrecut. Cu toate acestea, dacă cauți un coniac bun, un XO poate spune multe. Deci, cum este gustul unui coniac XO? Timpul petrecut în butoaie poate influența semnificativ coniacul, iar un XO excepțional va fi bogat și luxos, cu arome calde de mirodenii, toffee, ciocolată, nuci și fructe uscate.

XXO

XXO înseamnă „extra extra old” și este o categorie relativ nouă adăugată oficial la descrierea vârstelor coniacului în 2018. La fel ca și celelalte descrieri ale vârstelor coniacului, VS, VSOP și XO, un coniac XXO constă în eau-de-vie care a fost maturizat în butoaie de stejar francez. Dar în cazul unui XXO, durata minimă de îmbătrânire pentru a se califica este de 14 ani. Acest lucru face dintr-un coniac XXO cel mai vechi rating oficial pe care îl poate avea un coniac.

Desigur, există și alte expresii des utilizate care descriu coniace care au fost îmbătrânite mult dincolo de acești 14 ani. Acestea includ Hors d’Age, Extra și Tres Vieille Réserve. Cu toate acestea, acestea nu sunt categorii oficiale. Așa că, indiferent cât de vechi ar putea fi un coniac, acesta intră în categoria XXO. De fapt, înainte de hotărârea istorică din 2018 adusă de Hennessy și alți producători de coniac, orice coniac care fusese maturizat timp de mai mult de șase ani era considerat XO, chiar dacă avea mai mult de un secol!

Din ce este făcut coniacul?

Majoritatea oamenilor știu că atunci când fermentezi sucul de struguri, rezultatul este vinul. Cu toate acestea, strugurii crescuți în regiunea Cognac nu produc tipul de vin pe care ai vrea să-l bei. Deloc. Pentru a face un Coniac de calitate, ai nevoie de un vin acru și acid. Acest lucru se datorează faptului că nivelurile de acid și nivelurile de alcool de aproximativ 9-10% ajută la conservarea minunatelor arome florale și de fructe și gusturilor strugurilor, care sunt atât de importante în fabricarea Coniacului.

Coniacul se obține în mod obișnuit din trei tipuri diferite de struguri albi: Ugni Blanc (sau Trebbiano), Folle Blanche și Colombard. Aceste vițe produc un fruct care oferă un vin foarte ușor, acid, perfect pentru distilarea vinului în componenta brută a coniacului; eau-de-vie. Coniacul trebuie să fie făcut din cel puțin 90% eau-de-vie din acești struguri. Celelalte 10% pot proveni de la alte soiuri de struguri, cum ar fi Montlis, Semillon, Select, Meslier St-Francois, Jurancon Blanc sau Folignan.

Descoperă de ce se pun boabe de cafea în coniac și ce tip de alcool este coniacul.

Cognac in a glass.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...