Ce tip de alcool este coniacul?

Ce tip de alcool este coniacul?

Coniacul, desigur, este brandy specific din regiunea Cognac din Franța. La fel ca whisky-ul scoțian sau tequila, provine din locul real pentru care îi este atribuit numele. Dar, spre deosebire de whisky-ul scoțian, făcut din orz maltat, coniacul este realizat dintr-un material brut mult mai delicat și sezonier: struguri. Și, spre deosebire de tequila, coniacul este maturizat în butoaie pentru un timp mult, mult mai îndelungat. Astfel, coniacul nu este doar scump pentru a atrage căutătorii de simboluri de statut – prețul său ridicat este justificat de producția extrem de limitată (coniacul reprezintă mai puțin de 1% din volumul băuturilor spirtoase din lume!).

Cognac or brandy in the glass

Ce este brandy-ul?

Brandy-ul se referă în general la un spirit distilat făcut din suc fermentat de fructe. Poate fi produs folosind struguri sau alte tipuri de fructe, cum ar fi merele. Calvados, Pisco, Armagnac și Applejack sunt toate tipuri de brandy. Spre deosebire de coniac, brandy-ul poate fi produs oriunde în lume.

Ce este coniacul?

În timp ce coniacul este un tip de brandy, pentru a obține desemnarea, spiritul trebuie să îndeplinească anumite criterii specifice. Numit după regiunea în care este produs (exact ca șampania), coniacul trebuie să fie făcut în statul Charente din regiunea Cognac din Franța și să fie realizat din struguri albi proveniți din unul dintre cele șase terroir-uri diferite; varietatea de struguri Ugni Blanc este ingredientul său principal, iar strugurii din terroir-ul “Grande Champagne” sunt cei mai căutați.

După distilare, lichidul este amestecat și maturat, ceea ce face cu adevărat special coniacul. La Hennessy, de exemplu, un comitet de degustare format din 7 persoane se întâlnește de la 11 a.m. la 1 p.m. pentru a degusta aproximativ 40 de mostre diferite de “eau de vie”, așa cum sunt cunoscute spiritele distilate individuale înainte de a fi amestecate. Este nevoie de 10 ani de pregătire înainte de a putea să te alături comitetului, conform ambasadorului mărcii, Jordan Bushell.

Bottle with rum

Este coniacul un brandy, vin sau lichior?

Este imposibil să te gândești la Franța fără să te gândești la vinul său. Până la urmă, țara este al treilea cel mai mare producător de vin din lume, după Italia și Spania.

Cu toate acestea, Franța și-a construit, de asemenea, o reputație pentru calitatea și varietatea uimitoare a spiritelor autohtone. De la absinthe și armagnac, până la benedictine, cointreau, chartreuse și calvados, spiritele franceze sunt savurate în sufragerii, baruri și restaurante fine din întreaga lume. Și așezat în vârful listei de spirite franțuzești celebre se află coniacul.

Este coniacul cel mai bun brandy? Un brandy poate fi orice băutură alcoolică distilată din suc fermentat de fructe. După această definiție, coniacul este cu siguranță un brandy, produs fiind din suc de struguri fermentat.

Cu toate acestea, pentru mulți oameni, inclusiv Maison Martell, coniacul este într-o clasă proprie în comparație cu compatrioții săi din categoria brandy-urilor.

Motivul principal este că producția de coniac este strict controlată, asigurând un standard de calitate care nu este cerut în cazul altor brandy-uri.

La Maison Martell, aceasta include dubla distilare în alambicuri de cupru și maturarea eau-de-vie în butoaie de stejar cu pori fini timp de cel puțin doi ani.

Strugurii utilizați sunt în majoritate din varietatea Ugni Blanc și trebuie să fie cultivați în una dintre cele șase crame din jurul orașului Cognac din sud-vestul Franței: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne, Fins Bois, Bon Bois și Bois Ordinaire.

Amprenta geografică redusă a viilor de coniac limitează cantitatea de coniac care poate fi produsă în fiecare an. De fapt, în ceea ce privește spiritele vândute global după volum, coniacul reprezintă mai puțin de 1%. În lumea globală a brandy-urilor, aceasta înseamnă că coniacul este o adevărată raritate.

În cele din urmă, există și întrebarea moștenirii și a savoir-faire-ului. La Maison Martell, fiecare sticlă de coniac este rezultatul secolelor de savoir-faire, transmise de la nouă generații de maeștri de cramă. Același lucru rareori poate fi asigurat în cazul altor brandy-uri mai puțin cunoscute.

Descoperă de ce se pun boabe de cafea în coniac, ce înseamnă coniac XO și care sunt cele 4 categorii de coniac.

Concept of hard alcoholic drinks with cognac

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...