Ce este colagenul?

Ce este colagenul?

Multe persoane speră să susțină sănătatea pielii, articulațiilor și părului lor, consumând zilnic suplimente de colagen sau adăugând pulbere de colagen în cafeaua, ceaiul sau smoothie-ul de dimineață.

Chiar dacă utilizarea suplimentelor de colagen și a altor produse pe bază de colagen este în creștere, majoritatea oamenilor nu știu ce este de fapt colagenul sau ce rol are în organism.

Acest articol îți oferă toate informațiile de care ai nevoie despre colagen, inclusiv ce este, ce face în corpul tău și dacă suplimentele de colagen merită.

Ce este colagenul și de ce este important?

Colagenul este un tip de proteină. De fapt, este cea mai abundentă proteină structurală din organismul animalelor. O proteină structurală este aceea care alcătuiește structura sau scheletul celulelor și țesuturilor tale. Există 28 tipuri de colagen, cu tipul I de colagen reprezentând 90% din colagenul din corpul uman.

Colagenul este compus în principal din aminoacizii glicină, prolina și hidroxiprolina. Acești aminoacizi formează trei șiruri, care alcătuiesc structura triple-helix caracteristică colagenului. Colagenul se găsește în țesutul conjunctiv, piele, tendoane, oase și cartilaje. Furnizează suport structural țesuturilor și joacă roluri importante în procesele celulare, incluzând:

  • repararea țesutului
  • răspunsul imun
  • comunicarea celulară
  • migrarea celulară, un proces necesar pentru menținerea țesuturilor.

Celulele de țesut conjunctiv numite fibroblaste produc și mențin colagenul. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, colagenul lor devine fragmentat, funcția fibroblastelor devine afectată, iar producția de colagen încetinește. Aceste schimbări, împreună cu pierderea altei proteine structurală importantă numită elastină, duc la semnele îmbătrânirii, cum ar fi pielea lăsată și ridurile.

Utilizări ale colagenului

Corpul tău produce în mod natural colagen, iar tu poți să-l consumi din surse alimentare precum pielea de pui și pielea de pește, precum și din suplimente de colagen. Produsele de colagen orale și topice, precum suplimentele și cremele de față, sunt populare pentru tratarea semnelor îmbătrânirii, cum ar fi ridurile, pierderea hidratării pielii și durerile articulare.

Poți cumpăra colagen sub formă de pulbere, capsule și lichide. Poți să-l iei ca supliment sau să-l adaugi la băuturi, atât calde, cât și reci, și la alimente precum ovăzul, iaurtul și bilele energetice. Profesioniștii din domeniul sănătății folosesc, de asemenea, colagen și materiale pe bază de colagen în domeniul medical, inclusiv în tratarea rănilor, arsurilor și ulcerelor diabetice.

În plus, companiile cosmetice utilizează colagen în produse precum cremele hidratante și serurile datorită proprietăților sale de hidratare și umectare.

Collagen powder and quote collagen made of wooden blocks, top view

Ce provoacă pierderea de colagen?

Pe măsură ce îmbătrânești, producția naturală de colagen scade în mod inevitabil. În plus, colagenul devine fragmentat și distribuit mai liber.

Aceste schimbări duc la semnele caracteristice ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și pielea uscată și lăsată. Integritatea colagenului găsit în sistemul scheletic scade, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, conducând la reducerea rezistenței oaselor.

Chiar dacă pierderea și deteriorarea de colagen odată cu înaintarea în vârstă sunt inevitabile, anumiți factori alimentari și de stil de viață pot accelera acest proces.

De exemplu, fumatul este cunoscut pentru a degrada productia de colagen din organism și a provoca îmbătrânirea pielii, apariția ridurilor și pierderea elasticității. Consumul excesiv de alcool a fost, de asemenea, demonstrat că accelerează îmbătrânirea pielii prin reducerea producției de colagen și deteriorarea mecanismelor de reparare a pielii.

În plus, adoptarea unei diete bogate în zahăr adăugat și alimente ultra-procesate poate duce la îmbătrânire prematură prin contribuirea la un proces numit glicație, care reduce reciclarea colagenului și interferă cu capacitatea colagenului de a interacționa cu celulele și proteinele înconjurătoare. Expunerea excesivă la soare degradează, de asemenea, producția de colagen, așa că purtarea cremei de protecție solară și evitarea expunerii excesive la soare poate ajuta la prevenirea semnelor de îmbătrânire prematură a pielii.

Care sunt beneficiile consumului de colagen?

Posibile beneficii pentru piele

Unul dintre cele mai populare scopuri ale suplimentelor de colagen este susținerea sănătății pielii. Cercetările sugerează că administrarea de suplimente de colagen poate îmbunătăți anumite aspecte ale sănătății și aspectului pielii.

O revizuire a 19 studii care au inclus 1.125 de participanți (95% femei) cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani a arătat că administrarea de colagen hidrolizat îmbunătățește hidratarea pielii, elasticitatea și ridurile în comparație cu tratamentele cu placebo.

Colagenul hidrolizat este un tip obișnuit de colagen utilizat în suplimente și este creat printr-un proces numit hidroliză. Acest proces descompune proteina în bucăți mai mici, facilitând absorbția de către organism.

Numeroase studii au arătat că administrarea de suplimente de colagen poate îmbunătăți hidratarea și elasticitatea pielii și reduce aspectul ridurilor. Suplimentele cu colagen și vitamina c ajută organismul uman din mai multe puncte de vedere.

Totuși, este important să ții cont că multe dintre aceste studii au fost finanțate de companii care produc produse pe bază de colagen, ceea ce ar fi putut influența rezultatele studiilor.

Dozele de colagen care s-au dovedit eficiente în îmbunătățirea sănătății pielii în studiile de cercetare variază, deși majoritatea studiilor au folosit între 2,5 și 15 grame pe zi timp de 8 săptămâni sau mai mult.

Posibile beneficii pentru oase

Pe lângă îmbunătățirea unor aspecte ale sănătății și aspectului pielii, suplimentele de colagen pot oferi și alte beneficii. Un studiu a analizat efectele administrării de suplimente de colagen la 102 femei în postmenopauză cu densitate osoasă redusă.

Cele care au luat 5 grame de peptide de colagen pe zi timp de 1 an au avut creșteri semnificative în densitatea osoasă la nivelul coloanei vertebrale și femurului (un os în partea inferioară a piciorului) în comparație cu participantele care au luat un placebo.

Un studiu de urmărire la 31 dintre aceste femei a arătat că administrarea a 5 grame de colagen zilnic timp de 4 ani a fost asociată cu o creștere progresivă a densității osoase.

Cercetătorii au descoperit că densitatea osoasă a participanților a crescut cu 5,79–8,16% la nivelul coloanei vertebrale și cu 1,23–4,21% în femur în timpul perioadei de urmărire.

Aceste constatări sugerează că administrarea de suplimente de colagen pe termen lung poate ajuta la creșterea densității minerale osoase la persoanele în postmenopauză, care prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteopenie și osteoporoză.

Mai mult, un articol de revizuire a concluzionat că administrarea de suplimente orale de colagen a redus simptomele legate de osteoartrită, inclusiv rigiditatea.

Suplimentele de colagen pot oferi și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea compoziției corporale în anumite populații când sunt combinate cu antrenament de rezistență.

Este important să menționăm că aceste studii au observat aceste efecte benefice ale administrării de colagen în special la femeile mai în vârstă cu densitate osoasă redusă.

Prin urmare, suplimentele de colagen s-ar putea să nu aibă aceleași efecte în alte populații, cum ar fi bărbații, cei mai tineri sau cei care nu au o densitate osoasă redusă.

Descoperă cate tipuri de colagen există, ce alimente conțin colagen și de la ce vârstă se ia colagen.

Enjoying healthy skin with collagen care`

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...