Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen?

Colagenul se găsește în toate animalele și se concentrează în unele părți ale unui animal, cum ar fi pielea și articulațiile. Deoarece corpul tău produce natural colagen din aminoacizi, poți susține producția de colagen asigurându-te că consumi cantități adecvate de proteine din alimente precum carne de pasăre, pește, fasole și ouă.

În plus față de aminoacizi, corpul tău are nevoie și de alți compuși alimentari pentru producția și menținerea colagenului. De exemplu, vitamina C este necesară pentru sinteza colagenului, deci nivelurile scăzute sau deficitare de vitamina C pot duce la o producție deficitară de colagen.

Prin urmare, consumul abundent de alimente bogate în vitamina C poate ajuta la susținerea unei producții sănătoase de colagen. De exemplu, încearcă fructele citrice, ardeii, verdeața și fructele de pădure.

În plus, consumul unei diete bogate în compuși vegetali benefici ar putea, de asemenea, să contribuie la îmbunătățirea sănătății pielii, reducând inflamația și protejând împotriva degradării colagenului.

Ce este colagenul și ce presupune dieta cu colagen?

Colagenul este un termen general pentru principalele proteine structurale găsite în piele și țesuturile conjunctive la oameni și animale și reprezintă aproximativ 30% din proteinele din corpul uman. Funcția principală a colagenului este de a menține sănătatea pielii și de a ajuta la vindecarea corespunzătoare a rănilor și cicatricilor. Se descompune în corp în aminoacizi, care sunt apoi utilizați pentru construcția și regenerarea celulelor.

Colagenul este o proteină alcătuită din 19 aminoacizi (de exemplu, glicină, prolina, hidroxiprolina, lizina și arginina). Există cel puțin 29 de tipuri de colagen. La oameni predomină tipurile I-III:

Tipul I există în principal în piele, tendon, vase de sânge, organe și oase. Tipul II se găsește în cartilaje, iar Tipul III se găsește în fibrele reticulare (fibre subțiri ramificate în țesutul conjunctiv). Dieta cu colagen este un plan alimentar care pune accentul pe evitarea excesului de zahăr și carbohidrați rafinați și consumul de alimente bogate în colagen. Deoarece nivelurile de colagen scad odată cu înaintarea în vârstă, consumul mai mare de colagen poate ajuta la menținerea tinereții, energiei și frumuseții.

Alte forme ale dietei pot include consumul de suplimente de colagen (de exemplu, suplimente alimentare Dr. Axe) și injecții cu colagen. Suplimentele de colagen sunt de obicei obținute din oase, piele și țesuturi conjunctive ale animalelor, cu toate că există și surse vegane de colagen.

Care sunt sursele alimentare de colagen?

Sursele alimentare de colagen includ următoarele:

 • Pește
 • Pui
 • Albușuri de ou
 • Fructe citrice
 • Fructe de pădure
 • Legume roșii și galbene
 • Usturoi
 • Ceai alb
 • Verdeață cu frunze
 • Caju
 • Roșii
 • Ardei
 • Fasole
 • Avocado
 • Soia
 • Ierburi bogate în colagen (poligon chinezesc, coada calului, gynostemma)
 • Ierburi care ajută la producția de colagen (gotukola, bala, ashwagandha)

Alimentele de mai sus sunt considerate a fi alimente pentru îmbunătățirea elasticității pielii, anti-îmbătrânire și pentru ajutor în durerile articulare de către cei care recomandă această dietă. Este important să menționăm că, deși studii mici și limitate au arătat unele beneficii ale consumului de colagen, nu este clar dacă aceste beneficii ar fi survenit și consumând orice tip de proteină și menținând o dietă sănătoasă în general. De asemenea, deoarece colagenul nu poate fi absorbit și este descompus în aminoacizi când este consumat, consumul de colagen nu garantează că se va produce colagen nou. Oricum o dietă bogată în fructe și legume, acizi grași, vitamina c și omega 3 este benefică pentru sănătatea și buna funcționare a oricărui organism.

Află de la ce vârsta se ia colagen și cat timp trebuie luat colagenul.

Food rich in collagen. Healthy products

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...