Diferenta dintre Sampanie si Prosecco

Diferenta dintre Sampanie si Prosecco

Care sunt similaritățile dintre Prosecco și Șampanie? Desigur, ambele sunt vinuri spumante.

Ambele regiuni au fost de asemenea recunoscute de UNESCO ca situri din Patrimoniul Mondial pentru moștenirea lor viticolă. Versanții dealurilor, casele și pivnițele din Champagne în jurul Reims și Epernay în 2015 și regiunea Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, inclusiv zona de cultivare DOCG, în 2019.

Prosecco vs. Șampanie: Regiuni și soiuri de struguri

Strugurii pentru vin (și da, Șampania este un vin) trebuie să fie cultivați în regiunea Champagne din Franța, la câteva ore cu mașina de la Paris. Trei soiuri principale de struguri – Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier – domină cea mai mare parte a amestecurilor, dar cultivatorilor li se permite să lucreze și cu Arbane, Petit Meslier și Pinot Gris. Majoritatea Șampaniilor sunt amestecuri ale primilor trei, dar schimbările climatice pot ridica într-o oarecare măsură importanța ultimelor.

Dacă Șampania se bazează pe o bază bogată și adâncă, atunci Prosecco este contrapartea sa mai orientată către fructe. Provenind din nord-estul Italiei (în mod specific din regiunile Veneto și Friuli-Venezia Giulia), Prosecco este produs din soiul de struguri Glera. În mod interesant, numele strugurilor obișnuia să fie Prosecco, dar acesta a fost schimbat pentru a evita confuziile.

Metode de producție

A doua diferență cheie între aceste două vinuri spumante este reprezentată de metodele de producție; în special, modul în care vinul devine spumant. În ambele cazuri, vinul original încă trece printr-o a doua fermentație, creând CO2, ceea ce îl face spumant.

În Champagne, este folosită metoda Champenoise sau „metoda tradițională”. Alte stiluri de vin spumant care au tendința de a folosi această metodă includ vinurile spumante Crémant și Cavas spaniole. Aici are loc a doua fermentație în sticlă; drojdia este adăugată împreună cu zaharurile (lichior de tiraj). Sticlele sunt lăsate înclinat, cu gâtul în jos, în suporturi, astfel încât, când fermentația s-a încheiat, celulele moarte de drojdie se adună în gât. Când este pregătit, gâtul sticlei este înghețat și celulele moarte de drojdie sunt eliberate – un proces numit „degorgement”. Vinul este apoi sigilat din nou și lăsat să îmbătrânească; pentru non-vintage, trebuie să îmbătrânească minimum 18 luni, iar pentru vintage sunt necesari trei ani.

În Prosecco, este folosită cel mai adesea „metoda cu rezervor”, unde a doua fermentație are loc într-un rezervor mare. În mod similar, drojdia este adăugată, împreună cu zaharurile, la vinul de bază. În timpul fermentației secundare, rezervorul este sigilat pentru a preveni scăparea CO2, făcând vinul să fie spumant, înainte de a fi îmbuteliat și sigilat.

Profiluri de gust

Aceste două metode de producție conduc la profiluri de gust destul de diferite pentru aceste vinuri. Contactul mai strâns cu drojdia în metoda Șampaniei înseamnă că în general are mai multe arome autolitice – pâine, brișcă și prăjituri, precum și arome de citrice. Drojdia are mai puțină influență asupra Prosecco realizat cu metoda rezervorului, deoarece există mai puțin contact în timpul celei de-a doua fermentații. Prosecco se concentrează mai mult pe profilul de arome de fructe ale soiului de struguri Glera – asociate cu pere, mere, plus note de miere și florale. Cu toate acestea, unele dintre cele mai bune stiluri de Prosecco au și îmbătrânirea pe drojdii sau sunt realizate folosind „metoda tradițională”, oferind în general un vin mai complex.

Descoperă cum se tine paharul de sampanie, ce inseamna sampanie brut și care este cea mai populara sampanie.

Glasses of champagne

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...