Cate tipuri de colagen exista?

Cate tipuri de colagen exista?

Când vine vorba de colagen, poate părea că există mulți termeni diferiți pentru a îți încurca gândurile. Aceștia pot avea legătură cu sursa colagenului (colagen bovin sau colagen marin), tipul de colagen bazat pe rolul său în corp (Tipurile I și III, de exemplu), sau chiar modul în care colagenul este procesat pentru a-i îmbunătăți performanța (adică colagenul hidrolizat). Aici, explicăm câțiva dintre cei mai comuni termeni pe care trebuie să-i știi în ceea ce privește colagenul.

Tipuri de colagen

În timp ce există o mulțime de tipuri cunoscute de colagen, majoritatea aprovizionării corpului sunt alcătuite din cinci tipuri principale: Tipul I, Tipul II, Tipul III, Tipul IV și Tipul V de colagen. Din acestea, Tipul I și Tipul III de colagen sunt cele mai abundente în corp. Despre fiecare există o știință destul de tehnică, tot ce trebuie să știi este că aceste “tipuri” se referă în principal la rolul sau funcția diferită pe care o joacă în corp.

Tipul I

Colagenul de Tip 1 singur reprezintă aproximativ nouă zecimi din tot colagenul din corpul uman. Tipul I de colagen nu este doar cel mai abundent tip de colagen, ci și una dintre cele mai abundente molecule din corp, și este deosebit de important pentru piele, oase și țesut conjunctiv. Se găsește și în tendoanele noastre, cornee, pereții vaselor de sânge și alte țesuturi conjunctive. Tipul I de colagen este produs de celulele numite fibroblaste, care se găsesc în principal în derm (piele), și astfel este deosebit de important pentru sănătatea și menținerea pielii.

Tipul II

Colagenul de Tip 2 ia forma de fibre mai puțin strâns împachetate, care sunt de obicei găsite în cartilajul elastic. Acesta amortizează articulațiile tale, susținând mișcarea și funcționarea și este adesea întâlnit în suplimente pentru a ajuta la susținerea sistemului scheletic.

Acest tip de colagen este format din lanțuri lungi identice de aminoacizi care formează o rețea strânsă de fibre. Îi conferă cartilajului rezistență și elasticitate, ceea ce este vital atunci când vine vorba să permită țesutului să suporte stresul mecanic și absorbția șocurilor.

Prin urmare, suplimentele cu colagen Tip II în corpul tău poate ajuta la gestionarea uzurii la care supunem toate articulațiile noastre.

Tipul III

Colagenul de Tip 3 este al doilea cel mai abundant colagen în corp, găsit ca o componentă structurală majoră în organe precum pielea, vasele de sânge mari, uterul, plămânii și intestinul. Tipul III de colagen are și o funcție în vindecarea rănilor și în activitatea sănătoasă a coagulării sângelui. Tipul III de colagen reprezintă între 5% și 20% din întregul conținut de colagen din corpul uman.

În context, pielea tânără este alcătuită aproximativ din 80% Tipul I de colagen și aproximativ 15% Tipul III de colagen.

Surse de colagenul bovin

Colagenul bovin este o sursă comună de colagen derivată din animalele din familia bovinelor, cel mai adesea vaci. De obicei, este realizat din produse secundare ale agriculturii, cum ar fi oasele, cartilajul și pielea. Colagenul bovin este bogat în Tipurile I și III de colagen și seamănă cel mai mult cu colagenul prezent în corpul uman.

Colagen marin

Colagenul marin este o sursă comună de colagen derivată din viața marină, cel mai adesea pești. De obicei, este realizat din produse secundare ale pescuitului, și include adesea pielea și solzii. Colagenul marin este bogat în Tipurile I și III de colagen și este iubit pentru că este foarte biodisponibil.

Colagen vegan

Deoarece plantele nu au o aprovizionare naturală de colagen ca oamenii și animalele, nu există în prezent surse adevărate vegane de colagen. Plantele au alte aminoacizi și proteine benefice pentru oameni, dar nu sunt la fel ca și colagenul. În prezent, majoritatea suplimentelor “colagen vegane” nu conțin de fapt niciun colagen, și ca atare nu pot contribui cu niciun colagen în corpul nostru. În schimb, acestea lucrează pentru a susține producția proprie de colagen a corpului, oferind aminoacizi suplimentari pe care acesta i-ar putea utiliza pentru a produce colagen. Cu toate acestea, deoarece nu putem prezice sau controla cum corpul nostru folosește aminoacizii, aceștia pot fi transformați în colagen sau pot fi utilizați pentru altceva în întregime. Alte suplimente “colagen vegane” conțin o sursă artificială de colagen din drojdie, care funcționează, de asemenea, prin susținerea producției de colagen.

Colagen hidrolizat

Colagenul hidrolizat se referă la colagenul care trece printr-un proces numit hidroliză – care descompune proteina în peptide mai mici cu o greutate moleculară redusă, făcându-le mai ușor de absorbit de către corp. Colagenul hidrolizat are o biodisponibilitate ridicată, fiind absorbit rapid de către corp și având o compatibilitate mai mare cu acesta. Colagenul hidrolizat poate proveni de la o varietate de surse, inclusiv bovine și marine.

Descoperă de la ce vârstă se ia colagen, cat timp trebuie luat colagenul și ce alimente conțin colagen.

Collagen powder, pills and glass of water on beige stone table top

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...