Cum se foloseste oala sub presiune? Cele mai bune sfaturi pentru utilizarea unei oale cu presiune

cum se foloseste oala sub presiune

Oalele sub presiune sunt concepute pentru a face față rapid preparatelor gătite lent. Sunt economice atât în ceea ce privește cantitatea de energie pe care o utilizează.Unii ar putea întreba: Este gătitul sub presiune sănătos? Acestea pot reduce timpul de gătire cu până la 50% și păstrează bine nutrienții, făcându-le o metodă de gătit sănătoasă. Dacă nu ai mai folosit niciodată una, atunci este momentul grozav pentru a începe.Poți cumpăra o oala sub presiune cu doar 100 de lei , dar prețul nu întotdeauna se traduce prin calitate. Citește ghidul nostru despre Cele mai bune oale sub presiune pentru a descoperi cele mai bune modele de pe piață, dar si  Cum sa gatesti orez in oala cu presiune?  Cat timp trebuie fiarta fasolea in oala sub presiune? 

Citește instrucțiunile

fierbere

Oala sub presiune găteste cu abur. Fără lichid = fără abur. Nu poți și nu ar trebui să folosești cookerul sub presiune decât dacă ai adăugat suficient lichid. Instrucțiunile vă vor spune cantitatea minimă și unele vă vor spune chiar cât să folosiți pentru diferite alimente. Dacă folosești o rețetă convențională, poți reduce adesea conținutul de lichid care altfel ar fi evaporat, dar nu scădea sub cantitatea recomandată.

Verifică-ți echipamentul

Este important să păstrați curata și în stare de funcționare bună oala sub presiune. Înlocuirile pentru piesele uzate sunt de obicei ușor de găsit de la furnizori. De exemplu, s-ar putea să aveți nevoie să înlocuiți garnitura de cauciuc care asigură o etanșeitate bună. Asigurarea că supapele sunt libere de reziduuri este, de asemenea, cheia.

Prăjește

preparare retete

Alimentele gătite sub presiune nu se rumenesc, așa că merită să faci asta la începutul gătitului înainte de a adăuga lichidul și de a pune capacul. Carnea arată și gustă mai apetisant cu puțin rumenit. Ceapa, usturoiul și condimentele beneficiază, de asemenea, în privința gustului, de pre-gătire. Cu toate acestea, dacă ești grăbit și timpul este mai important pentru tine decât aceste nuanțe, poți renunța la acest pas.

Apa este esentiala

Oala sub presiune găteste cu abur. Fără lichid = fără abur. Nu poți și nu ar trebui să folosești cookerul sub presiune decât dacă ai adăugat suficient lichid. Instrucțiunile vă vor spune cantitatea minimă și unele vă vor spune chiar cât să folosiți pentru diferite alimente. Dacă folosești o rețetă convențională, poți reduce adesea conținutul de lichid care altfel ar fi evaporat, dar nu scădea sub cantitatea recomandată.

Nu umple prea mult

Majoritatea, dacă nu toate, oalele sub presiune au o marcare minimă și maximă în interiorul vasului. Nu depășiți aceste limite. O oala sub presiune nu ar trebui să fie mai plin de două treimi. Cu lichidele, evitați umplerea mai mult de jumătate. Umplerea excesivă duce la expulzarea alimentelor din supapă de eliberare a presiunii . Dacă acest lucru se întâmplă, va trebui să demontați și să curățați piesele temeinic. De asemenea, aveți nevoie de spațiu în vas pentru a se forma aburul pentru gătit.

  • Alimente lichide, inclusiv supă și tocane – nu mai mult de ½ plin, inclusiv lichid

  • Legume și bucați de carne – nu mai mult de două treimi plin, inclusiv lichid

  • Alimente care s-ar putea face spumă sau să se extindă, inclusiv cereale, leguminoase, orez și paste – nu mai mult de 1/3 plin

Încălzește-o corect

supapa

Puneți aragazul la putere maximă astfel încât procesul de gătire sub presiune să poată începe cât mai curând posibil. Dacă încălziți prea mult alimentele, acestea pot sfârși fiind prea gătite, iar timpii sugerați vor fi incorecți. Rețetele vă vor spune să începeți gătitul de când a fost atinsă presiunea corectă. Când ajungeți la acest punct, reduceți căldura la minimul posibil pentru a menține totuși presiunea. Toate cookerele sub presiune au un indicator simplu și instrucțiunile vă vor spune cum să citiți al vostru.

Gazul și inducția fac ușor reglarea căldurii. Electricele au tendința de a reține căldura, deci poate merita să aveți două aragazuri – unul la căldura mare și unul la căldura mai mică și apoi să schimbați când ați atins presiunea.

Stabilește timpul, verifică, nu strica

Timpii de gătit sub presiune sunt esențiali pentru un gătit eficient. Timpii de gătire în rețetele standard sunt un indicator bun pentru a estima timpul necesar într-un cooker sub presiune. Carnea care necesită timp pentru a se înmuia și bucățile mari de carne vor dura mai mult. Legumele și peștele necesită foarte puțin timp. Timpul de gătit poate fi redus la jumătate.

Tăierea ingredientelor similare în dimensiuni similare va ajuta la gătirea uniformă a acestora. Adăugați elementele care necesită un timp de gătire mai lung la început și cele care necesită mai puțin mai târziu (asigurându-vă că aburul a fost eliberat în condiții de siguranță în acest proces). De exemplu, pentru o tocăniță de vită, adăugați carnea la început și cartofii la jumătatea timpului pentru a evita să se fărâmițeze.

Dacă nu sunteți sigur cu privire la timpii de gătit sub presiune, subgătiți în loc să supregătiți. Puteți aduce întotdeauna mâncarea înapoi sub presiune și să continuați, dar odată ce este stricată, este stricată! Adăugați mai mult lichid dacă este necesar.

Eliberarea presiunii

De obicei, există trei modalități de a elibera aburul din oala sub presiune:

  • luându-l de pe căldură și lăsându-l să se elibereze în propriul său timp

  • întorcând o supapă de eliberare a presiunii – folosiți mănuși de protecție pentru cuptor, deoarece aburul fierbinte va ieși repede, și

  • trecând cookerul sub presiune sub un jet de apă rece.

Prima opțiune este ideală pentru preparatele precum tocanele unde timpul lung de gătire ar fi implicat. A doua opțiune este potrivită pentru orice feluri de mâncare care nu sunt delicate și a treia pentru cele care sunt, cum ar fi peștele și legumele unde poate apărea supragătirea. Aceste ultime două opțiuni economisesc timp.

Niciodată nu forțați deschiderea capacului, cookerele moderne au o caracteristică de siguranță care vă oprește deschiderea capacului, nu manipulați acest lucru pentru a deschide vasul sau vă puteți arde. Dacă vă grăbiți, treceți cookerul sub presiune sub jetul de apă rece, până când indicatorul de presiune scade și capacul se deschide ușor.

Îngroașă

Umiditatea este reținută în timpul gătitului sub presiune, ceea ce înseamnă că sosurile nu se îngroașă. Puteți îngroșa după aceea lăsând cookerul sub presiune pe foc după ce capacul este îndepărtat și reducând. O amestecare de făină de porumb și apă adăugată în acest punct vă va ajuta.

Curăță și depozitează bine

Acest lucru este valabil atât pentru mâncare, cât și pentru echipament. Materialele din care sunt făcute majoritatea cookerelor sub presiune nu sunt concepute pentru depozitarea alimentelor. Odată ce ați gătit felul de mâncare, turnați-l în altceva pentru depozitare pentru a evita eroziunea sau marcarea.

Capacele oalelor sub presiune nu sunt concepute pentru mașina de spălat vase sau pentru imersie în apă. Spălați-le sub un jet de apă curentă și curățați cu detergent de vase, scoțând garnitura de cauciuc (etanșeitatea capacului) pentru o curățare corectă. Unele vase sunt potrivite pentru mașina de spălat vase, altele nu. Verificați instrucțiunile. În caz contrar, spălați în chiuvetă. Alte părți nu trebuie demontate și curățate individual de fiecare dată, dar vor face acest lucru dacă devin blocate. Instrucțiunile vă vor explica cum să faceți acest lucru.

Uscăți bine cookerul sub presiune. Lăsarea la uscat pe un prosop în loc să-l puneți direct în dulap, va permite aerului să circule. Așezați capacul cu partea de jos în sus deasupra atunci când depozitați, în loc să-l potriviți pe vas.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...