Cat trebuie fiarta fasolea in oala cu presiune?

Legumes, beans and sprouts. Dried, raw and fresh, top view. Red beans, lentils, mung beans

Astăzi, o să-ți arăt cum să faci fasole într-o oală sub presiune. Este o modalitate excelentă de a pregăti fasolea de la zero în doar 30 de minute. Această rețetă îți va salva timpul în timp ce gătești.Dacă mă întrebi care este mâncarea mea preferata, îți voi spune, fără ezitare, fasolea și orezul cu un fel de salată și carne.Modul în care îl împărtășesc astăzi este modul în care am învățat de la mama mea. Singurul lucru pe care îl fac diferit față de rețeta mamei mele este supa de legume. Ea de obicei o face cu apă, dar eu cred că supa de legume adaugă mai multă aromă.

De cele mai multe ori folosesc această metodă super rapidă pentru a transforma fasolea de la dură ca piatra la moale și unsuroasă în aproximativ o oră. Dar uneori folosesc setarea slow cooker a Instant Pot-ului pentru a găti o oală de fasole încet și sigur. Depinde într-adevăr de programul zilei. Vezi si ghidul despre: Cum se foloseste o oala cu presiune? Cum sa gatesti orez in oala sub presiune?

Pregătire: 20 minute Gătire: 40 minute Total: 1 oră Porții: 4 persoane

Ingrediente:

 • 2 căni de fasole Romano uscată

 • 3 căni de apă pentru spălare și înmuiere a fasolei

 • 8 căni de supă de legume sau apă

 • 2 linguri de ulei de măsline

 • 1 ceapă medie tocată

 • 3 căței de usturoi tocați

 • 1 ardei roșu întreg sau orice alt tip preferi, tocat

 • 1 lingură de pastă de tomate

 • 1 linguriță de pătrunjel uscat

 • Un praf de chimion

 • Un praf de ardei iute 2 foi de dafin

Instrucțiuni:

În primul rând, trebuie să sortezi fasolea. Aruncă orice pietricele sau fasole deteriorată. Spală fasolea într-un strecurător și înmoaie fasolea peste noapte sau cel puțin 4 ore. Apoi, clătește și scurge fasolea. Într-o oală sub presiune, adaugă ulei de măsline, ceapa și usturoiul. Călește până ce ceapa devine aurie. Adaugă ardeiul roșu, pasta de tomate, pătrunjelul uscat, chimionul și ardeiul iute. Călește încă 5 minute. Adaugă fasolea, foile de dafin și 8 căni de supă sau apă. Închide oala sub presiune și gătește la foc mare până când presiunea crește. Redu căldura la mediu și gătește timp de 30-40 de minute sau până când fasolea este moale și fragedă. Când fasolea este gata, gustă și adaugă orice condimente suplimentare (sare și piper), dacă este necesar. Aruncă foile de dafin și presară cu ceapă verde proaspătă. Servește cu orez.

3 motive pentru care fasolea uscată gătită este mai bună decât cea conservată

Healthy boiled broad beans with garlic and parsley.

Fasolea conservată și cea uscată sunt unul dintre alimentele mele preferate cu termen lung de valabilitate în cămara mea. Deși iubesc fasolea uscată gătită, nu am nimic împotriva fasolei conservate și țin întotdeauna un mic stoc în cămara mea. Sunt esențiale în acele seri când ai nevoie de o masă gustoasă și hrănitoare într-o clipă.Dar, fără îndoială, fasolea uscată gătită este mai bună în aproape orice fel. Iată trei motive pentru care în general prefer fasolea uscată gătită în fața celei conservate:

1. Fasolea uscată gătită are un gust mai bun decât fasolea conservată.

Fasolea uscată gătită are un gust profund și complex pe care nu-l vei obține niciodată dintr-o conservă. pe de altă parte, fasolea conservată poate avea uneori un ușor gust metalic. De asemenea, anumite mărci reușesc cumva să fie atât de sărate, cât și insipide.

Dar cel mai bun motiv pentru a folosi fasolea uscată este că o poți condimenta și aromatiza cum vrei tu, adaptând profilul său aromatic la orice fel de mâncare planifici să o folosești.

2. Fasolea uscată gătită are o textură mai bună decât cea conservată.

În timp ce fasolea conservată poate fi pe partea moale, consistența fasolei uscate gătite este delicată și cremoasă. Aproape untosă.

Gătitul cu fasole uscată îți permite, de asemenea, să controlezi cât timp o gătești. Dacă faci taco-uri și vrei ca fasolea să fie pe partea fermă, gătește-o mai puțin. Dacă faci ceva de genul humus, fasole refrită sau supă, gătește-o puțin mai mult.

3. Fasolea uscată gătită este mai economică decât cea conservată.

Concediind, fasolea conservată nu este exact scumpă. Totuși, fasolea uscată gătită costă o fracțiune din ceea ce vei cheltui pentru aceeași cantitate de fasole conservată. Și, vreau să spun… câte alte ori în viață obții un produs superior cu mai puțini bani???

Fasolea trebuie inmuiata înainte de a o găti în oala cu presiune?

Înmuierea fasolei în apă timp de aproximativ 12 ore înainte de a o găti în oala cu presiune face trei lucruri:

Reduce timpul de gătire, Creează o textură ușor mai bună, cu mai puține boabe sparte , Le face puțin mai ușor de digerat De fapt, acest al treilea motiv este cel mai important. Dacă ai dificultăți în digerarea fasolei, înmuierea lor timp de câteva ore înainte de a le găti poate face o diferență.

Pentru a înmuia fasolea, pur și simplu aruncă-o într-un castron mare și acoper-o cu apă. Las-o să se înmoaie timp de aproximativ 12 ore, apoi clătește bine și continuă cu rețeta.

Înmuierea boabelor de fasole albă înainte de a le găti

6 pași simpli pentru a găti fasole într-un Instant Pot

Clătește

Pune fasolea într-un strecurător și pune-l în chiuvetă. Rulează apă peste fasole pentru a o clăti și pentru a căuta eventualele pietricele care s-au strecurat înăuntru când fasolea a fost colectată și ambalată.

Adaugă apă

Toarnă fasolea în oala cu presiune și adaugă 4-6 căni de apă. Cantitatea de apă depinde de cum intenționezi să le folosești. Utilizarea mai puțină apă va rezulta într-un sos gros și stătos cu un gust puternic. Utilizarea unei cantități mai mari de apă va rezulta în fasole mai puțin stătoasă cu un gust mai blând.

Aromatizează

Adaugă sare, ierburi și condimente uscate și o puțină bicarbonat de sodiu.

Gătește

Gătește fasolea la presiune înaltă pentru timpul indicat. Lasă presiunea să se elibereze natural. Odată ce timpul de gătit s-a eliberat, lasă presiunea să se elibereze natural timp de cel puțin 20 de minute. După aceea, poți continua să lași presiunea să se elibereze natural sau să apeși supapa de abur de sus pentru a elibera presiunea rămasă. Atunci când folosești supapa de abur, te rog să-ți protejezi mâinile și fața cu mănuși de bucatarie sau înfășurându-ți în mod liber un prosop de bucătărie în jurul supapei de abur pentru a prinde stropii. Opțional: După ce fasolea a terminat de gătit, adaugă o stropire de oțet de mere, care poate ajuta la digerarea mai ușoară a fasolei. O oală de fasole albă gătită.

Dacă intenționezi să folosești fasolea în feluri de mâncare care necesită fasole mai ferme, cum ar fi salatele sau taco-urile, folosește partea de jos a intervalului de timp. Dacă intenționezi să le folosești în feluri de mâncare care necesită fasole moale, cum ar fi hummusul, fasolea refrită sau supa, folosește partea superioară a intervalului de timp.

Pot folosi opțiunea "eliberare rapidă" când fasolea este gata de gătit?

Alegerea opțiunii de eliberare naturală pentru oala ta cu presiune asigură că fasolea va continua să se gătească pe măsură ce presiunea scade. Lasă-l să elibereze presiunea naturală timp de cel puțin 20 de minute și apoi apasă supapa de abur pentru a elibera presiunea rămasă. Dacă ai presat inițial o eliberare rapidă, fasolea poate fi puțin sub-gătită.

Cum să păstrezi fasolea gătită?

Rețeta produce aproximativ 6 căni de fasole gătită. Poți tăia rețeta la jumătate dacă nu ai nevoie de atât de mult. Dar, am constatat că nu este atât de dificil să folosești 6 căni de fasole în diferite feluri de mâncare pe parcursul săptămânii.De asemenea, poți congela fasolea gătită rămasă. Și având fasole gătită în congelator este aproape la fel de convenabil ca și având conserve de fasole în cămara ta.

Ai două opțiuni atunci când păstrezi fasolea gătită în frigider sau congelator:

Păstrează fasolea gătită într-o parte din lichidul de gătit. Acest lucru le va menține umede și fragede. În plus, lichidul de gătit conține multă aromă. Deci, dacă intenționezi să folosești fasolea în supe sau tocănițe, adăugarea lichidului de gătit împreună cu fasolea poate oferi întregii mese un impuls de aromă. Clătește și usucă fasolea înainte de a o adăuga într-un recipient de stocare. Aceasta este o opțiune bună dacă intenționezi să congelezi fasolea și nu ai un uz particular în minte. Când fasolea este congelată după ce a fost clătită și uscată, o poți adăuga direct într-o rețetă fără a o decongela.

Cât timp va ține fasolea gătită în frigider sau congelator?

Fasolea gătită va ține bine în frigider timp de până la 1 săptămână. Îmi place să le păstrez în lichidul de gătit pentru a le menține umede. Apoi, în funcție de rețeta în care le folosesc, fie adaug lichidul de gătit împreună cu fasolea, fie clătesc fasolea înainte de a o folosi.

Fasolea gătită va ține bine în congelator timp de până la 3 luni. Fasolea poate fi congelată într-o parte din lichidul de gătit sau clătită și uscată înainte de congelare.

Ar trebui să adaug oțet de mere la fasolea mea?

Adăugarea unei stropiri de oțet de mere la fasolea ta gătită este opțională, dar poate ajuta la digerarea mai ușoară a fasolei. Oțetul de mere poate ajuta la descompunerea oligozaharidelor care provoacă balonare și disconfort digestiv.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...