Ce inseamna o tigaie non stick?

Verificat de Raluca Sas

ce inseamna o tigaie non stick

Ustensilele de gătit sau tigaile non stick sunt la fel cu cele antiaderente sunt ușor de utilizat și de curățat, deoarece stratul neted ajută la evitarea lipirii alimentelor, iar curățarea ulterioară este simplă. Cei care sunt atenți la sănătate apreciază că pot folosi mult mai puțin ulei decât ar folosi cu ustensilele de gătit neacoperite, iar diferenta este enorma deoarece nu vei mai avea probleme uleiul in exces si spuma care uneori se produce.

Această suprafață utilă pentru gătit poartă și anumite riscuri potențiale. Anumiți oameni de știință, ecologiști și grupuri de apărare a consumatorilor au preocupări legate de substanțele chimice folosite pentru a fabrica multe dintre straturile antiaderente de pe piață, cum ar fi PTFE (cunoscut cel mai frecvent sub numele de Teflon). Substanța chimică de cel mai mare interes este PFOA. Din fericire, Agenția de Protecție a Mediului a cerut marilor producători de chimicale să elimine treptat utilizarea PFOA, iar Teflonul este fără PFOA încă din 2013.

Utilizarea ustensilelor de gătit antiaderente nu vă va expune la PFOA, deoarece substanța chimică este prezentă doar în procesul de fabricație și nu ajunge în ustensilele de gătit finite. Cu toate acestea, expunerea tigăilor antiaderente la temperaturi foarte ridicate va elibera alte substanțe chimice potențial toxice în aer, deci dacă folosiți tigăi antiaderente, luați precauții:

Niciodată să nu încălziți o tigaie goală pe aragaz. Mențineți arzătorul la mediu sau la foc mic. Aruncați o tigaie dacă stratul său se începe să se exfolieze sau să se fisureze.

În cele din urmă, tigăile antiaderente pur și simplu nu pot obține efectul de sigilare și rumenire pe care o face o tigaie de oțel inoxidabil neacoperit. În schimb, alimentele se gătesc mai mult sau mai puțin în propriile lor sucuri. De asemenea, puteți găsi pe piață finisaje antiaderente mai prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi stratul ceramic de pe ustensilele de gătit Bialetti.

Materialele pentru tigăile antiaderente

O tigaie antiaderentă are două componente: materialul de bază și un strat antiaderent.Materialul de bază intră în contact direct cu plita dvs. De obicei, este fabricat din aluminiu, aluminiu anodizat dur sau oțel inoxidabil.Stratul antiaderent acoperă interiorul tigăii și intră în contact direct cu alimentele dvs. Este materialul care împiedică lipirea alimentelor de suprafața tigăii.

Tipul de material de bază și stratul antiaderent pe care le alegeți afectează performanța tigăii dvs., curățarea, îngrijirea, durabilitatea, longevitatea și prețul.În funcție de marcă, veți găsi diferite combinații de materiale de bază și straturi antiaderente (pe care le vom explora mai târziu în acest ghid).

Materiale de bază

În general, materialul de bază este diferit de suprafața antiaderentă. De exemplu, unele vase de gătit antiaderente au un bază din oțel inoxidabil și un interior acoperit cu PTFE.Dar materialele de bază uneori îndeplinesc și rolul suprafeței de gătit antiaderente. De exemplu, o tigaie din fonta și oțelul carbon au proprietăți naturale antiaderente.În această secțiune, veți învăța avantajele și dezavantajele fiecărui material de bază.

Aluminiu

Multe mărci de vase folosesc aluminiul într-o formă sau alta. Poate fi un material de bază (exteriorul tigăii), un material de bază (stratul din mijloc în tigăile din oțel inoxidabil complet acoperite) sau chiar utilizat pentru întreaga construcție a ustensilelor de gătit.

Iată avantajele vaselor de gătit din aluminiu:

Oalele și tigăile standard din aluminiu sunt extrem de accesibile din punct de vedere al prețului. Este ușor și ușor de manevrat. Aluminiul asigură o conducție excelentă a căldurii, astfel încât ustensilele de gătit se încălzesc rapid și uniform. De multe ori este vopsit pentru a oferi ustensilelor de gătit un aspect mai viu.

Iată dezavantajele bazelor din aluminiu:

Sunt subțiri și predispuse la deformare, astfel că nu vor dura la fel de mult ca tigăile cu materiale de bază mai groase, cum ar fi oțelul inoxidabil sau aluminiul anodizat dur. Exteriorul este ușor de zgâriat și deteriorat, astfel că tigăile noi arată repede uzate. Aluminiul este un metal reactiv. Particulele mici pot pătrunde în alimentele dvs. dacă stratul antiaderent se degradează – mai ales dacă alimentele sunt acide. Pot deveni decolorate, mai ales dacă sunt plasate în mașina de spălat vase.

Aluminiu anodizat dur

Atunci când aluminiul este anodizat dur, trece printr-un proces care creează un strat oxidat. Acest strat întărit conferă aluminiului o durabilitate mai mare, rezistență la coroziune și o conducție termică avansată.

Iată de ce un suport din aluminiu anodizat dur este minunat:

Materialul este mai dur și mai rezistent decât aluminiul standard, făcându-l mai puțin predispus la deformare. Demonstrează o conducție excelentă a căldurii. Baza rezistă zgârieturilor, zimțurilor și zgârieturilor mai bine decât aluminiul standard. Culoarea sa gri cărbune dă ustensilelor de gătit un aspect elegant și profesional.

Iată ce nu este atât de grozav la el:

Aluminiul anodizat dur este mai scump decât aluminiul standard. Este greu și uneori incomod de ridicat în timpul gătitului. Calitatea variază între mărci. Există puține opțiuni de design. De obicei, este negru sau gri închis. Nu este compatibil cu inducția decât dacă are o bază magnetică adăugată în partea de jos. Vezi si tiagie cu inductie .

Oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este un material de bază durabil care vine în diferite construcții. Cele două mai populare sunt complet-acoperite și sudate prin impact.Oțel inoxidabil complet-acoperit folosește o construcție stratificată pe toată suprafața tigăii. Straturile superioară și inferioară sunt din oțel durabil, în timp ce stratul central este un material foarte conductiv, de obicei aluminiu, dar uneori cupru.

Iată avantajele oțelului inoxidabil:

Dacă este complet acoperit, are un nucleu conductiv termic care oferă o conductivitate rapidă și uniformă a căldurii și retenție pe întreaga tigaie. Cu o bază sudată prin impact, puteți să vă așteptați ca partea de jos a tigăii să se încălzească rapid, astfel încât să puteți începe să gătiți repede. Exteriorul tigăii este mai durabil decât aluminiul. Vine în mai multe finisaje. În funcție de marcă, puteți alege între un finisaj lustruit, periat sau ciocănit. Oțelul inoxidabil este compatibil cu toate tipurile de aragazuri, inclusiv cu inducția. Este un material versatil care poate trece de la aragaz la cuptor la masă. Deși oțelul inoxidabil este notoriu pentru lipirea alimentelor, atunci când îl combinați cu un strat antiaderent, veți experimenta o eliberare excelentă a alimentelor și o curățare mai ușoară. Nu este reactiv. Deci, chiar dacă stratul antiaderent este zgâriat și expune oțelul, metalele nu se vor scurge în alimentele dvs.

Iată dezavantajele oțelului inoxidabil:

Bazele sudate prin impact se încălzesc de jos, astfel încât pereții experimentează doar căldură reziduală. Acest lucru poate cauza fluctuații de temperatură în timpul gătitului. Ustensilele de gătit antiaderente din oțel inoxidabil sunt mai scumpe. Procesul de fabricație pentru a lipi cele două materiale este mai complex decât pur și simplu a perfora o foaie de aluminiu în formă. Deoarece stratul antiaderent va necesita înlocuirea tigăii la fiecare câțiva ani, prețul mai mare nu merită întotdeauna. Pentru metodele de gătit la temperaturi ridicate, cum ar fi sigilarea, oțelul inoxidabil funcționează bine. Dar când are un interior antiaderent, toleranța sa la căldură este limitată, astfel încât nu veți obține aceleași rezultate. Oțelul inoxidabil necesită întreținere regulată pentru a-l menține curat și strălucitor. Oțelul inoxidabil lustruit (finisaj oglindă) este un magnet pentru amprente. Necesită ștergerea frecventă.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...