De ce face uleiul spuma in tigaie? Afla acum!

Verificat de Raluca Sas

De ce face uleiul spuma in tigaie? Afla acum!

Un mic dejun prăjit acasa este mâncarea de suflet în cea mai bună formă a ei. Cu toate acestea, poate deveni dezordonat atunci când uleiul sare si se împrăștie peste tot și uleiul face spume când adaugi mâncarea. Acest lucru nu arată în mod deosebit de atrăgător și poate afecta și gustul mâncării.

În acest articol, îți oferim câteva sfaturi despre cum să prăjești acasă in tigaie și cum să previi formarea de spume a uleiului fierbinte.

Spală bine ustensilele inainte de utilizare

Este important să speli tigaia ta de prăjit chiar daca e o tigaie non stick în mod corespunzător chiar înainte de a o utiliza pentru a elimina orice reziduuri. Poți folosi detergent de vase și apă caldă în acest scop. Vezi si cum sa cureti o tigaie arsa sau cum sa ingrijesti tigaile din fonta.

După spălarea tigăii de prăjit, usuc-o cu un prosop curat sau cu un șervețel de bucătărie, deoarece orice apă în tigaia ta de prăjit va face uleiul să facă bule și să rezulte în formarea de spume. Dacă folosești o friteuză, atunci spală vasul friteuzei cu ajutorul apei calde.

Nu folosi săpun în acest caz. Acest lucru se datorează faptului că orice săpun sau detergent rămas poate reacționa cu uleiul fierbinte rezultând în formarea de spume la prăjirea mâncării. Săpunul rămas va schimba și gustul mâncării tale.

Folosește uleiul potrivit

Este foarte recomandat să folosești un ulei potrivit pentru prăjirea profundă a mâncării tale. Uleiurile de calitate scăzută care nu sunt destinate prăjirii adânci au o cantitate mare de umiditate în ele, ceea ce poate duce la formarea de spume pe măsură ce temperatura crește treptat.

Utilizarea unui ulei nepotrivit poate afecta și gustul mâncării tale. Uleiurile vegetale sunt cele mai bune pentru prăjirea profundă, în special uleiul de rapiță sau de arahide. Aceste uleiuri extrem de rafinate nu lasă gust pe mâncare și au un punct ridicat de fum.

Alte opțiuni includ uleiul de semințe de struguri, uleiul de soia, uleiul de porumb sau uleiul de bumbac. Uleiul de măsline este cel mai sănătos, dar este scump dacă vrei să prăjești profund. Nu ai nevoie de un ulei de măsline extra virgin pentru prăjit , mai bine păstrează-l pentru salate sau pentru a-l presăra peste mâncare.

Pentru a prăji pui și cartofi prăjiți, recomandăm uleiurile vegetale, de rapiță sau de arahide. Dacă doar prăjești în tigaie, folosește ulei de măsline, ulei de cocos sau unt în funcție de rețetă.

Prea multă umiditate

Asigură-te că aluatul de pe mâncarea ta nu picură în uleiul fierbinte. Prea mult aluat pe mâncare poate supraîncărca uleiul cu umiditate, ceea ce duce la formarea de spume. Prin urmare, când tăvălești mâncarea, se recomandă să faci doar 1 sau 2 straturi de aluat pentru a evita formarea de spume a uleiului.De asemenea, asigură-te că aluatul nu este prea lichid. Dacă nu tăvălești mâncarea, atunci tamponează bine alimentele cu un prosop curat de bucătărie sau cu un șervețel de hârtie înainte de a le prăji.

Acest lucru se datorează faptului că prea multă apă în uleiul fierbinte face ca uleiul să formeze bule și să rezulte în formarea de spume sau sărituri. Uscarea este importantă pentru alimentele bogate în amidon, cum ar fi cartofii, care pot reține multă apă.

Evită supraîncălzirea uleiului

În timp ce prăjești mâncarea, asigură-te că nu supraîncălzești uleiul. Acest lucru poate duce la formarea de spume și fum, iar mâncarea se va arde în loc să capete acea culoare auriu-delicioasă. Dacă prăjești într-o friteuză de masă, controlul temperaturii este ușor deoarece totul este presetat.

Cu toate acestea, dacă folosești un wok, o tigaie antiaderenta un vas olandez pe plită sau tigaie cu inductie , va trebui să măsori temperatura singur cu un termometru special. Intervalul normal de temperatură pentru prăjirea profundă este între 350˚F și 375˚F.

Odată ce ai ajuns la temperatura perfectă pentru a prăji mâncarea ta, redu flacăra pentru a menține temperatura. Dacă uleiul se supraîncălzește, va începe să fumege și să facă bule, conducând la formarea de spume a uleiului.De asemenea, va schimba gustul mâncării. De asemenea, mâncarea s-ar putea arde din cauza supraîncălzirii uleiului.

Menține uleiul curat

Se recomandă să schimbi uleiul des și să eviți utilizarea uleiului vechi. Uleiul ar trebui, de asemenea, să fie filtrat pentru a îndepărta particulele de mâncare atunci când îl folosești din nou.Cu cât mai multe particule sunt introduse în ulei și cu cât sunt mai mici (cum ar fi bucățile de făină), cu atât uleiul tău se va degrada mai repede și va trebui înlocuit. Uneori, formarea de spume a uleiului este un semn că uleiul s-a stricat sau este prea vechi pentru a fi folosit.

Cu alimentele în crustă sau în tăvițe, poți reutiliza uleiul de până la patru ori. Dacă gătești chipsuri de cartofi, poți reutiliza uleiul de până la opt ori.Poți observa că uleiul tău trebuie înlocuit dacă există spumă la suprafață, dacă fumează înainte de a ajunge la temperatura potrivită sau dacă are un aspect întunecat, murdar și un miros înțepător. Pentru a curăța uleiul după ce l-ai folosit, îndepărtează mai întâi bucățile mari de mâncare din oală.

Apoi, strecoară uleiul printr-un strecurător fin într-o oală curată. Dacă există orice resturi la fund, asigură-te că nu le torni. Când uleiul este complet răcit, folosește un pâlnie pentru a-l returna în recipientul său original. Când reutilizezi uleiul, acesta va fi curat și nu ar trebui să facă spume.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...