Ce inseamna tigaie antiaderenta? Non adezive sau din oțel inoxidabil? Curățare și îngrijire

Verificat de Raluca Sas

ce inseamna tigaie antiaderenta

Alegerea unei tigăi poate fi o experiență dificilă – bogăția de trucuri, vânzări agresive și tigăi de calitate scăzută fac achiziționarea să fie o sarcină dificilă. Deci, ce spunem când recomandăm o tigaie în locul alteia? Ei bine, totul depinde de folosire (și da, de tine). Ceea ce planificați să gătiți în tigaie ar trebui să dicteze tipul de tigaie pe care o cumpărați, iar adesea este mai bine să aveți mai multe pentru a folosi în diferite situații. Pentru a vă ajuta atunci când faceți alegerea, iată câteva orientări de luat în considerare.

Gătitul cu o tigaie antiaderenta

Tigăile antiaderente sunt minunate. Se curăță ușor, fac gătitul o plăcere și sunt tigaia pe care mulți dintre noi o folosesc în fiecare zi. Suprafața non-adezivă poate fi fabricată dintr-o varietate de substanțe non-reactive, ceea ce le face atât de bune. De exemplu, tigaia non-adezivă Scanpan este fabricată dintr-un strat ceramic de titan, în timp ce Swiss Diamond se mândrește cu mii de diamante comerciale în stratul lor. Regula de bază este următoarea: dacă ceea ce gătiți este probabil să fie lipicios (cum ar fi ouăle) și necesită o căldură medie sau scăzută, atunci non-adezivul este alegerea perfectă. Și, așa cum se întâmplă cu multe alte lucruri, cumpărați cel mai bun pe care vi-l puteți permite – stratul va fi de o calitate superioară și va dura mult mai mult.

În general, non stickul reacționează rău la căldură mare, deci pentru a prelungi durata de viață a stratului, folosiți o căldură medie sau scăzută și amintiți-vă întotdeauna să folosiți ustensile din plastic, nailon sau lemn pentru a evita zgârieturile.

Războinicii din oțel inoxidabil

Mulți bucătari profesioniști depun mărturie în favoarea tigăilor din oțel inoxidabil – sunt durabile și rezistente, adesea mai ușoare decât, să spunem, tigăile din fontă, și sunt complet non-reactive (ceea ce este excelent atunci când deglasezi o tigaie folosind o substanță acidă cum ar fi vinul sau sucul de lămâie). Dacă rumeniți carne, prăjiți rapid sau preferați ustensile metalice, atunci oțelul inoxidabil este prietenul vostru. De asemenea, creează un fond fantastic și gustos din care să faceți un sos pentru tigaie, ceea ce este un mare avantaj.

Cele mai bune tigăi din oțel inoxidabil sunt mai grele, deoarece vor avea un nucleu de metal foarte conductiv, cum ar fi aluminiul, sandwich între oțelul inoxidabil. Acest lucru ajută la conducerea căldurii uniform în toată tigaia, ceea ce ajută la gătitul uniform. Credeți că este greu să păstrați curat oțelul inoxidabil? Gândiți-vă din nou. Trucul cu folosirea oțelului inoxidabil este să îl încălziți la o temperatură mare, să-l lăsați să se răcească și să puneți o picătură de ulei în tigaie și să o învârtiți. Lăsați-l timp de un minut sau mai mult, să se răcească până la punctul aproape de fum, apoi adăugați mâncare și puțin ulei dacă este necesar. Acest lucru permite căldurii și uleiului să închidă porii microscopici din tigaie, făcându-i mult mai puțin predispus la lipirea semipermanentă a alimentelor. Acest lucru ar trebui făcut de fiecare dată când este folosită tigaia, deoarece răcirea și spălarea îi vor deschide din nou acei pori.

Gătitul cu fontă

Aveți nevoie de o rumenire bună? Fonta este omul tău, deoarece transferă căldura foarte eficient și, prin urmare, este excelentă pentru gătitul fripturilor Fonta este grea și se încălzește uniform. Transferă căldura extrem de eficient și o menține pentru perioade mai lungi. Deoarece este atât de eficientă, ar trebui, de asemenea, să fie folosită la o căldură medie sau scăzută și va rumeni o friptura doar permiteți timpul pentru ca tigaia să se încălzească mai întâi și adăugați mâncare atunci când este fierbinte. Fonta nu reacționează în mod deosebit de bine cu acizii, cum ar fi vinul, așa că dacă planificați să deglasezi, folosiți o tigaie din oțel inoxidabil în schimb. Pentru curățarea si ingrijirea tigailor din fonta după ce s-a răcit, frecați cu un burete și un abraziv natural, cum ar fi sarea. Stocați cu un strat subțire de ulei de gătit pentru a preveni formarea petelor de rugina.

Un ghid pentru tigăi

Foarte important pentru fonta este ca tigaia să fie adecvat condimentată (sau emailată). Există multe moduri de a condimenta o tigaie din fontă – unii spun că ar trebui să gătiți doar bacon într-o tigaie nouă în primul an, sau să o coaceți acoperită în grăsime de mai multe ori înainte de utilizare. Pentru a condimenta o tigaie veche, frecați orice rugina și alimentele lipite și lăsați să se usuce complet. Frecați cu un strat subțire de ulei și puneți într-un cuptor rece. Porniți cuptorul la 180°C, cu tigaia înăuntru. Lăsați să coacă la 180°C timp de 30 de minute și lăsați să se răcească în cuptor. Când este rece, ștergeți cu șervetele de hârtie și tigaia este pregătită pentru prima utilizare.

Patina non-adezivă va crește de fiecare dată când uleiul sau grăsimea este încălzită în tigaie și va deveni tot mai bună, cu condiția să nu fie frecată cu apă. Dacă este necesară o spălare temeinică, recondimentați. Condimentarea în acest fel poate fi făcută de câte ori doriți și va îmbunătăți numai suprafața tigăii. Deci, ori de câte ori aveți cuptorul pornit pentru altceva, puneți tigaia în același timp. Toate acestea, desigur, nu sunt necesare pentru vasele de gătit din fontă emailată – doar pentru cele din fontă simplă.

Vezi si ghidul nostru pentru: tigaie cu inductie , cum cureti o tigaie arsa.

Deci, după cum puteți vedea, există o tigaie pentru fiecare tip de gătit. Regula generală este să cumpărați cel mai bun pe care vi-l puteți permite și să aveți grijă de el. Îngrijirea corespunzătoare va crește longevitatea fiecărei tigăi și veți vedea lucruri grozave (și mâncare delicioasă) de-a lungul anilor. Gătit plăcut!

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...