Cum sa ingrijesti tigaile din fonta?

Verificat de Raluca Sas

cum sa ingrijesti tigaile din fonta

Fonta este la fel de durabilă pe cât este de economică. Atunci când este calita, curățată și întreținută corespunzător, tigăile și oalele tale vor dura generații întregi. Vasele de gătit din fontă sunt foarte iertătoare. Curăță și caleste corect tigăile de fontă și le vei avea pentru totdeauna.

Cum să asezonezi tigăile din fontă ?

Sărarea sau asezonarea unei tigăi din fontă este cheia pentru a obține acea suprafață non aderentă perfectă care face gătitul cu fonta o bucurie. Dacă sari acest pas, absolut totul se va lipi de tigaie.

Unele piese de fontă vin acum pre calitede la producător, ceea ce este un avantaj frumos de timp, dar dacă ai cumpărat o bucată de ustensile de gătit care încă nu a fost calita, sau ai achiziționat o bucată second-hand care are nevoie de re calire, procesul nu ar putea fi mai simplu. Ai nevoie doar de tigaie și de ulei vegetal sau untură.

Iată ce trebuie să faci:

 • Ungi generos vasele de gătit din fontă cu ulei vegetal sau untură. Asigură-te că ungi atât interiorul, cât și exteriorul. Dacă există un capac, unge-l, de asemenea.
 • Apoi, pune-ți vasele de gătit în cuptor la 300 de grade timp de o oră.
 • Scoate vasele de gătit din cuptor și șterge orice untură lichefiată. Tigaia ta este acum calita si pregatita!

Sfaturi de asezonare

Pentru a evita un dezastru în cuptor, pune o bucată de folie sub tigaie. O suprafață non-aderentă adevărată necesită timp pentru a se forma. Pentru a evita frustrările în timpul gătitului, folosește tigaia doar pentru carne și alte alimente grase la început.

Cum să cureți tigăile din fontă ?

Pentru a evita îndepărtarea sării pe care ai construit-o pe tigaie, trebuie să ai grijă specială atunci când cureți ustensilele tale de gătit. Urmează modul corect de a curăța fonta:

 • Spală-ți tigaia din fontă în apă caldă imediat după utilizare. Din motive de îngrijorare cu privire la bacterii, este posibil să dorești să speli cu apă sărată, deși există mulți utilizatori de fontă care consideră că este mai bine să se limiteze la apă doar. Orice rută alegi, asigură-te că nu freci prea tare și ai grijă să nu scufunzi tigaia în apă. Frecarea va îndepărta sărarea pe care ai lucrat atât de mult să o obții.

 • Uscă-ți ustensilele de gătit complet. Fonta va rugini dacă nu este uscată imediat după spălare. Începe prin a-ți usca ustensilele de gătit cu un prosop. Apoi, pune-le pe aragaz la foc mic pentru un minut sau două pentru a elimina orice umiditate rămasă. Dacă dorești, unge ușor interiorul tigăii cu ulei și încălzește timp de un minut sau două în plus. Acest lucru va ajuta la restabilirea oricărei sărări care ar fi putut fi pierdute în timpul spălării.

 • Depozitează tigaia fără capac. Pentru a te proteja în continuare împotriva ruginii, depozitează-ți ustensilele de gătit fără capac. Mulți utilizatori de fontă recomandă și plasarea unui prosop de hârtie în interiorul ustensilelor de gătit pentru a absorbi orice umiditate suplimentară care ar putea fi prezentă în tigaie sau în mediu.

Sfaturi de intreținere a fontei

Urmează aceste sfaturi pentru a-ți întreține ustensilele de gătit din fontă.

 • Gatiti la foc mic pentru a evita deteriorarea tigăii.
 • Folosiți ustensile de gătit din plastic sau lemn pentru a preveni zgârieturile.
 • Îndepărtați imediat alimentele acide din tigăi după gătire și spălați-le imediat pentru a preveni deteriorarea sării.
 • Nu stocați alimente în fontă, deoarece aceasta poate distruge sărarea.
 • Nu scufundați complet fonta în apă.
 • Nu puneți apă rece într-o tigaie fierbinte; acest lucru poate cauza crăparea sau deformarea tigăii.
 • Nu spălați fonta în mașina de spălat vase.

De ce este ruginită tigaia ta din fontă?

Ruginirea indică faptul că o tigaie nu este sărată corespunzător. Aceasta se poate întâmpla atunci când o tigaie este nouă și nu este complet utilizată. De asemenea, se poate întâmpla atunci când tigaia a fost frecată prea tare sau nu a fost uscată adecvat după spălare. Pentru a remedia problema, frecați sau șlefuieșteți rugina și apoi re-sareați tigaia.

Alimentele se lipesc de tigaia din fontă

Dacă alimentele se lipesc de tigaia ta, este un semn că tigaia nu este complet asezonata/ sărată. Pentru a obține suprafața non-aderentă dorită, va trebui să re-sareați tigaia. De asemenea, s-ar putea să găsești benefic să ungi ușor tigaia înainte și după fiecare utilizare și să gătești alimente mai grase până când se dezvoltă o sărare profundă. Ai în vedere că o suprafață non-aderentă adevărată se dezvoltă în timp și după multe utilizări.

Pentru a îndepărta alimentele lipite, începe prin a curăța toată hrana lipită, la fel cum ai face cu orice altă tigaie. Apoi, odată ce tigaia este uscată, evaluează starea sărării. Sunt zone unde sărarea a fost îndepărtată? Dacă da, va trebui să recalesti tigaia înainte de a o putea folosi din nou.

Vezi si de ce face uleiul spuma in tigaie , ce inseaman tigaie non stick , ce inseamna tigaie cu inductie , ce inseamna tigaie antiaderenta , cum cureti o tigaie arsa.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...