Cum cureti o tigaie arsa?

Verificat de Raluca Sas

cum cureti o tigaie arsa

V-ați întrebat vreodată cum să curățați o tigaie arsă? Vedeți ce s-a întâmplat când am pus diferite metode de curățare la încercare pe cele mai murdare tigăi ale noastre.Este o tigaie arsă distrusă? În cele mai multe cazuri, nu! Metodele noastre de curățare de mai jos pot ajuta la reînvierea unei tigăi arse. Dacă totul eșuează sau dacă tigaia a suferit mai mulți ani de utilizare intensivă și nu pare niciodată să se curețe, ar putea fi momentul să vă despărțiți de ea.

Îndepărtați mâncarea arsă grav din oala sau tigaie

Este nevoie doar de o secundă pentru ca ouăle, sosul sau alte alimente să se ardă. Orice distragere de la subiect sau discrepanță în cronometrare și te poți găsi ventilând detectorul de fum și privind la o tigaie arsă care pare a fi dincolo de salvare.În timp ce mâncarea pe care o găteai este distrusă , tigaia ta din oțel inoxidabil nu este, chiar dacă este oxidată, înnegrită, decolorată sau acoperită de reziduuri încăpățânate. Întindeți mâna după bicarbonatul de sodiu și urmați acești pași pentru a curăța tigaia arsă și pentru a o readuce în funcțiune în bucătăria ta.

Cum să curățați o tigaie arsa din oțel inoxidabil sau aluminiu ?

Cu câteva ingrediente de bază de bucătărie, există mai multe tehnici pe care le puteți folosi pentru a curăța o tigaie de oțel inoxidabil arsă grav. Aveți nevoie de bicarbonat de sodiu, apă și oțet alb, și o perie de frecare și o spatulă de lemn. O metodă folosește un lămâie proaspăt, tăiată în jumătate.

Bicarbonatul de sodiu este alegerea ta pentru curățarea unei tigăi arse sau a unei tigăi pentru că are proprietăți abrazive ușoare și pH-ul său alcalin poate ajuta la neutralizarea alimentelor acide arse. De asemenea, se poate combina cu un acid, cum ar fi oțetul sau sucul de lămâie, pentru a crea o reacție de efervescență care ajută la desprinderea mâncării arse de pe tigaie.

Tehnica de deglazare

Este posibil să fi folosit tehnica de deglazare pentru a desprinde bucăți pline de gust din tigaie pentru a face un sos sau o tocăniță. În această metodă, trebuie să desprindeți mai întâi mâncarea arsă, să deglazați tigaia, apoi să folosiți bicarbonat de sodiu pentru a freca.

Îndepărtați cât mai multă mâncare arsă și reziduuri din tigaie. Puneți tigaia înapoi pe aragaz și încălziți-o până când o picătură de apă sâsâie. Adăugați 1 ceașcă de apă sau o amestecătură de ½ apă și ½ oțet alb în tigaia fierbinte și lăsați să fiarbă. Folosiți mai mult dacă aveți o oală sau o tigaie mare. Pe măsură ce lichidul clocotește, folosiți spatula sau scuturarea pentru a deglaza partea de jos a tigăii, desprinzând bucăți de mâncare arsă. Turnați lichidul în chiuvetă și nu ștergeți sau nu uscați tigaia. Presărați partea de jos a tigăii cu bicarbonat de sodiu în mod liber și lăsați tigaia să se răcească. Folosind o burete de frecare umed sau o perie din nylon, frecați partea de jos a oalei cu vigurozitate. Spălați și uscați ca de obicei odată ce toate petele și bucățile arse au fost îndepărtate.

Metoda bicarbonat de sodiu și apă

Dacă aveți o tigaie arsă cu mâncare arsă, puteți folosi bicarbonat de sodiu și apă pentru a face treaba.Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie. Faceți o pastă din 3 părți bicarbonat de sodiu la 1 parte apă. Faceți suficient pentru a acoperi porțiunea arsă a tigăii. Pentru o parte de jos întreagă a oalei, încercați 1 ceașcă de bicarbonat de sodiu și 1/3 ceașcă de apă. Aplicați în mod liber pasta pe tigaia arsă. Ar trebui să fie suficient de groasă pentru a acoperi complet. Alternativ, acoperiți partea de jos a tigăii cu un strat subțire de apă caldă. Apoi adăugați suficient bicarbonat de sodiu pentru a crea o pastă.

Lăsați amestecul să stea timp de câteva ore sau peste noapte, apoi adăugați mai mult bicarbonat de sodiu și frecați cu o perie din nylon sau cu o burete de frecare. Dacă nu vreți să așteptați, adăugați încă ¼ – ½ ceașcă de apă pentru a subția pasta apoi puneți tigaia pe aragaz cu inductie sau normal și lăsați-o să dea în clocot. Scoateți-o repede de pe foc – nu vreți să se ardă din nou! Lăsați tigaia să se răcească și ștergeți sau frecați pentru a îndepărta bucățile arse. Puteți folosi și bicarbonat de sodiu în acest fel pentru a spăla oalele și tigăile în mod regulat și pentru a ajuta la prevenirea petelor arse sau a reziduurilor arse.

Metoda bicarbonat de sodiu și oțet

Pentru o curățare mai intensă, adăugați oțet alb la bicarbonatul de sodiu și lăsați chimia de bucătărie să vă ajute să descompuneți mâncarea arsă de pe tigaia arsă.Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie. Adăugați suficient oțet alb pentru a acoperi partea de jos a tigăii cu cel puțin ½ inch de lichid. Fierbeți oțetul în tigaie și lăsați să fiarbă câteva minute.

Îndepărtați de pe foc și adăugați 1 ceașcă de bicarbonat de sodiu. Veți obține o reacție de efervescență. Ar fi mai bine să faceți acest lucru în chiuvetă. Lăsați tigaia deoparte și așteptați până când toată efervescența și spumarea scad. Aruncați lichidul și frecați tigaia cu o perie de scrub din nylon sau cu un burete de frecare, adăugând mai mult bicarbonat de sodiu după cum este necesar. Clătiți bine și uscați.

Metoda bicarbonat de sodiu și oțet

Pentru o curățare mai intensă, adăugați oțet alb la bicarbonatul de sodiu și lăsați chimia de bucătărie să vă ajute să descompuneți mâncarea arsă de pe tigaia arsă.Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie. Adăugați suficient oțet alb pentru a acoperi partea de jos a tigăii cu cel puțin ½ inch de lichid. Fierbeți oțetul în tigaie și lăsați să fiarbă câteva minute.

Îndepărtați de pe foc și adăugați 1 ceașcă de bicarbonat de sodiu. Veți obține o reacție de efervescență. Ar fi mai bine să faceți acest lucru în chiuvetă. Lăsați tigaia deoparte și așteptați până când toată efervescența și spumarea scad. Aruncați lichidul și frecați tigaia cu o perie de scrub din nylon sau cu un burete de frecare, adăugând mai mult bicarbonat de sodiu după cum este necesar. Clătiți bine și uscați.

Metoda bicarbonat de sodiu și lămâie

Lămâile sunt o modalitate excelentă de a curăța și lustrui vasele de bucătărie din oțel inoxidabil sau cupru. Combinate cu puterea bicarbonatului de sodiu, puteți îndepărta petele de oxidare negre, galbene sau arcuite și puteți ajuta la restabilirea unei tigăi arse. Este ușor dacă urmați acești pași:

Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie. Păstrați un strat subțire de apă în tigaie, apoi presărați partea de jos din abundență cu bicarbonat de sodiu. Tăiați o lămâie în jumătate și folosiți partea cărnoasă pentru a freca tigaia cu slurry-ul de bicarbonat de sodiu. Combinarea sucului acid de lămâie și a bicarbonatului de sodiu alcalin ar putea să facă puțină spumă. Acesta este un lucru bun! Dacă tigaia are un fund de cupru care s-a înnegrit sau s-a înnegrit, întoarceți-o și folosiți această metodă pentru a ajuta la îndepărtarea petelor și restaurarea luciului.

Îndepărtați mâncarea arsă și petele de pe o Tigaie Antiaderentă sau Ceramică

Tigăile antiaderente pot reține pete, arome și mirosuri, în special din uleiuri arse. Dar nu puteți folosi unelte metalice sau bureți de frecare fără a risca să le dauneze suprafața antiaderentă. Din fericire, puteți neutraliza și curăța tigăile acoperite sau ceramice antiaderente cu bicarbonat de sodiu, apă și o perie din nylon sau un burete non-abraziv.

Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie.

Metoda 1: acoperiți partea de jos a tigăii cu un strat subțire de apă caldă apoi presărați tigaia cu bicarbonat de sodiu pentru a crea o pastă. Lăsați amestecul să se odihnească câteva ore sau peste noapte, apoi frecați cu apă caldă și un burete sau perie de suprafață antiaderentă din nylon.

Metoda 2: Adăugați o soluție de ½ ceașcă de apă și 4 linguri de bicarbonat de sodiu la fiert. Îndepărtați de pe foc și lăsați tigaia să se odihnească până se răcește. Adăugați mai mult bicarbonat de sodiu și frecați cu un burete de suprafață antiaderentă din nylon sau cu o perie.

Cum să indepărtați mâncarea arsă de pe o tigaie din fontă

Cum să Îndepărtați Mâncarea Arsă de pe o Tigaie din Fontă dacă ați ars mâncare într-o tigaie din fontă sau un cuptor olandez, țineți apă, săpun și articole acide precum oțetul sau sucul de lămâie departe de tigaie deoarece pot crea rugină și pot distruge stratul de precondiționare a tigăii. Însă, bicarbonatul de sodiu este încă prietenul tău când vine vorba de curățarea unei mizerii de mâncare arsă din tigaia ta din fontă.De cele mai multe ori, puteți curăța tigaia din fontă folosind apă caldă și o perie, dar uneori veți obține o mizerie arsă sau doriți să oferiți tigăii o curățare profundă. După folosirea acestei metode sigure pentru fontă pentru a îndepărta mâncarea arsă, acoperiți tigaia cu ulei pentru a ajuta la recondiționarea și restaurarea suprafeței antiaderente.

Îndepărtați cât mai multă mâncare și reziduuri din tigaie. Acoperiți partea de jos a tigăii cu bicarbonat de sodiu. Apoi adăugați 2-3 linguri de apă până când este umed, dar nu lichid. Doriți consistența unei paste nisipoase. Frecați tigaia cu o perie cu peri rigizi sau cu un burete de scrub. Nu adăugați săpun. Bicarbonatul de sodiu este un abraziv ușor care ajută la îndepărtarea mâncării arse obstinat și alcalinitatea ajută la neutralizarea mirosurilor sau aromelor care pot fi gătite în tigaie. Clătiți și repetați dacă este necesar pentru a îndepărta orice mâncare arsă rămasă. Cu cât frecați mai mult, cu atât veți îndepărta mai mult stratul de condimentare bun, deci nu exagerați. Uscati complet tigaia din fontă și apoi frecați cu ulei vegetal aplicat pe un prosop de hârtie. Acoperiți partea de jos a tigăii și până sus. Așezați tigaia pe un arzător și încălziți la foc mediu redus timp de aproximativ o oră, sau puneți-o în cuptor la 400 de grade pentru aceeași perioadă de timp. Tigaia poate fuma în timp ce se condimentează, așa că porniți ventilatorul de evacuare pentru a ajuta la prevenirea declanșării detectorilor de fum.

Lasă un răspuns

Articole Similare