Ce inseamna tigaie cu inductie?

Verificat de Raluca Sas

ce inseamna tigaie cu inductie

Dacă ai norocul să ai o plită cu inducție în casa ta, cunoști avantajele acestei plite elegante și eficiente din punct de vedere energetic. Bucătarii pasionați de tehnologie adoră plitele cu inducție datorită preciziei lor în încălzire, eficienței energetice și siguranței. Controlate de un câmp electromagnetic sub o suprafață de gătit din sticlă, curentele electrice se îndreaptă direct în vasele de gătit și le încălzesc instantaneu, în momentul în care plita este oprită, suprafața arzătorului se răcește din nou. Cu toate avantajele unei plite cu inducție vine o singură mențiune: Acestea necesită vase de gătit speciale mai exact, o tigaie cu fund magnetic.

Știința gătitului cu inducție

Am testat zeci de seturi de vase de gătit de-a lungul anilor pe toate tipurile de plite, acordând o atenție specială performanței, designului și ușurinței de curățare. Poate că deja deții una sau două piese care pot fi folosite cu o plită cu inducție, dar dacă ești în căutarea unei seturi complete pentru a-ți echipa bucătăria, iată cele mai bune alegeri ale noastre pentru seturi de vase de gătit compatibile cu inducția.

Ce vase de gătit funcționează cu plitele cu inducție?

Deci, cum poți să știi dacă vasele tale de gătit sunt compatibile?Există câteva modalități de a te asigura că achiziționezi vasele potrivite și de a determina dacă tigăile și cratițele tale actuale vor funcționa. Există chiar și o modalitate de a face tigăile necompatibile să funcționeze pe aragazul tău cu inducție.

Gătitul cu inducție funcționează prin crearea unui câmp magnetic între oală și bobinele magnetice de sub suprafața de gătit. Energia creată în câmpul electromagnetic încălzește conținutul oalei. Mulți bucătari amatori preferă gătitul cu inducție deoarece:

Este mai eficient din punct de vedere energetic decât plitele cu gaz sau electrice. Alimentele se încălzesc mai repede. Suprafața de gătit rămâne rece, astfel încât poate fi mai sigură. Plita de gătit reacționează mai rapid la modificările în controlul temperaturii. Pentru ca vasele de gătit să funcționeze pe plitele cu inducție, acestea trebuie să conțină materiale feromagnetice: fie conține fier, fie are un strat cu proprietăți magnetice.

Oțelul fontă, oțelul fontă emailat și multe tipuri de vase de gătit din oțel inoxidabil sunt toate compatibile cu inducția. Există însă excepții. De exemplu o tigaie care este fabricată din aluminiu și oțel inoxidabil, nu este compatibilă cu inducția. Oțelul inoxidabil ridică cea mai mare confuzie deoarece poate fi fabricat cu o mare varietate de metale, un conținut ridicat de nichel va bloca câmpul magnetic.

Vasele de gătit din aluminiu, cupru sau sticlă nu vor funcționa decât dacă au un strat pe partea de jos cu proprietăți magnetice. Mulți producători au început să adauge un strat magnetic pe partea de jos a acestor tigăi, dar tigăile mai vechi, ne-magnetice pur și simplu nu vor funcționa. Aluminiul și cuprul necesită frecvențe mult mai mari pentru a genera căldura necesară pentru gătit.

Dacă magnetul se lipește de partea de jos, vasele vor funcționa pe o plită cu inducție. Dacă magnetul atrage ușor tigaia, s-ar putea să nu ai succes bun cu ea pe plita ta. Dacă nu există nicio atracție pe magnet, nu conține metalele potrivite și nu va genera căldură.

Notă: Mulți producători au început să pună un simbol “compatibil cu inducția” pe partea de jos a vaselor lor de gătit sau să noteze compatibilitatea pe ambalaj. Simbolul arată adesea ca un zig-zag orizontal sau o bobină.Vezi si de ce face uleiul spuma in tigaie sitigaie non stick , cumsa cureti o tigaie arsa si cum sa ingrijesti tigaile din fonta?

Adaptoare de tigăi

Dacă ai o plită cu inducție, dar o anumită piesă preferată de vase nu funcționează pe ea, s-ar putea totuși să o poți folosi. Produsele precum acest difuzor de căldură din oțel inoxidabil pentru plitele cu inducție pot fi plasate pe plită sub tigaie, reacția de încălzire va încălzi apoi conținutul tigăii.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Cum cureti o tigaie arsa?

Cum cureti o tigaie arsa? februarie 21, 2024 Adrian Grozav Bucătărie Verificat de Raluca Sas...