Cine a inventat whisky?

Cine a inventat whisky?

Istoria whisky-ului și inventarea sa este o poveste aventuroasă. Urmărind mai mult de 1.000 de ani, se crede pe larg că abia când cunoștințele de distilare au călătorit din Europa continentală pe malurile Scoției și Irlandei, whisky-ul a luat naștere.

Când au ajuns în Marea Britanie, fără acces la vii și struguri, călugării au ales să fermenteze cereale și orz în mănăstiri; și primele origini ale whisky-ului, așa cum îl numim astăzi, au luat naștere.

Indiferent cine a inventat distilarea whisky-ului, cu mult înainte ca whisky-ul să devină spiritul pe care îl cunoaștem și iubim, producătorii de Cognac din Franța distilau și îmbătrâneau vin în butoaie de stejar vândute caselor regale din întreaga Europă.

După o recoltă catastrofală de vin în secolul al XVIII-lea, lipsa de aprovizionare a condus nobilimea scoțiană să se orienteze către sherry, transportat în butoaie de stejar din Spania.

Pe măsură ce butoaiele folosite s-au acumulat, distilatorii au văzut o oportunitate să treacă de la depozitarea whisky-ului în butoaie care anterior conținuseră pește, carne sau tot felul de produse, și, în schimb, au adoptat butoaiele de sherry ușor disponibile.

A spune că aceasta a fost o reușită este o subestimare. Interacțiunea de arome impuse de păstrarea Scotch Whisky-ului în butoaie sărate de vin a revoluționat spiritul, deschizând o miriadă de posibilități pentru a crea arome. Și cu cât whisky-ul era păstrat mai mult în butoaie, cu atât creștea cererea.

glass of whisky spirit brandy on dark brown background

Când a fost inventat whisky-ul?

Când whisky-ul a fost inventat, purta foarte puțină asemănare cu whisky-ul pe care îl cunoaștem acum. Inițial, nu i se permitea să îmbătrânească în butoaie de stejar, așa că ar fi fost foarte brut și puternic în conținut de alcool, lipsit de nuanțele, aromele, aromele și caracterul pe care le savurăm astăzi.

La fel ca și ortografia, locul adevărat de origine al whisky-ului rămâne un punct de deliberare între prietenii noștri din Irlanda și Scoția, ambii pretinzând că au inventat spiritul. La nord de graniță, înregistrările Trezoreriei Scoțiene au dovedit pentru prima dată o istorie a whisky-ului în producție în Scoția la sfârșitul anilor 1400.

De-a lungul următorilor 100 de ani, când regele Henric al VIII-lea a dizolvat mănăstirile din Scoția, călugării au fost forțați să înceapă distilarea primului whisky în ferme și case din întreaga țară, și practica s-a răspândit.

În Irlanda, se spune că Sfântul Patrick le-a învățat pe irlandezi să facă whisky cu 1.500 de ani mai devreme, deși nu există dovezi finite din acea eră. Un lucru știm cu certitudine, totuși, este că, cu o licență de a distila whiskey irlandez din 1608, Distileria Old Bushmills din Irlanda de Nord rămâne cea mai veche distilerie de whisky din lume.

Whisky in glasses and barrel.

Unde a fost inventat whisky-ul? Whisky sau whiskey?

În istorie, în referire la calitățile medicinale, lichidul distilat era cunoscut în latină sub numele de aqua vitae sau apa vieții – adevărata origine a cuvântului whisky.

În Gaelicul Vechi, aqua vitae s-a tradus în ‘uisge beatha’ (pronunțat Ooshka Bayy), care, la rândul său, a fost anglizat pentru a deveni ‘uisce’, ‘uiskie’, ‘whiskie’ și, în cele din urmă, ‘whisky’.

Rămâne o confuzie comună în privința modului de a scrie whisky – whisky sau whiskey – în legătură cu care există două școli de gândire. O perspectivă este că discrepanța este pur și simplu o chestiune trivială de dialect sau limbă regională. A doua este că ortografia reflectă locul de origine al whisky-ului.

Se spune că a fost schimbată pentru a include un ‘e’ în Irlanda pentru a separa marile distilerii ale țării de producătorii rurali – mai degrabă decât de la omologul său scoțian – și a fost adoptată, într-o măsură mai puțin consecventă, și în SUA. Restul lumii scrie whisky fără litera suplimentară.

În Scoția, whisky-ul de tip Scotch este cunoscut și simplu sub numele de Scotch.

Descoperă din ce se face whisky, in cat timp iese whisky din sange, cate grade are whisky și cum se face whisky.

Wooden whisky casks

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...