De ce scartaie franele la bicicleta?

De ce scartaie franele la bicicleta?

Frânele de bicicletă care scârțâie sunt o problemă obișnuită între cicliști, dar vestea bună este că ele sunt rar dificil de rezolvat. Odată ce știi cum să identifici cauza, îți vei restabili performanța frânelor într-un timp scurt. Este important să acționezi rapid dacă întâmpini această problemă, deoarece ignorarea acesteia ar putea duce la un accident.

În afara semnelor specifice anumitor sisteme de frânare, există câteva motive comune pentru frânele de bicicletă zgomotoase:

  • Contaminare prin ulei sau grăsime
  • Nisip sau murdărie care obstrucționează funcționarea frânei
  • Frâne prost reglate
  • Plăcuțe de frână uzate
  • Plăcuțe de frână noi care trebuie să fie rodite

S-ar putea să te intereseze și ce înseamnă bicicleta asistată electric sau bicicleta staționară și câte calorii poți arde cu ajutorul acestora.

Frânele pe jantă vs. frânele pe disc

În timp ce există o varietate de sisteme de frânare pentru biciclete, cele două categorii principale în care acestea se încadrează sunt frânele pe jantă și frânele pe disc.

Este util să cunoști factorii care provoacă problema în fiecare sistem înainte de a investiga rezolvarea problemei cu frânele țipătoare ale bicicletei. Poți elimina astfel soluțiile mai evidente.

Frâne pe jantă

Frânele pe jantă, cunoscute și sub numele de frâne cu sabot lateral, funcționează prin apăsarea unui set de plăcuțe împotriva jantei roții pentru a-i încetini rotația. Ele au fost odată cea mai populară opțiune pentru bicicletele de șosea. Cu toate acestea, popularitatea lor a scăzut ușor în ultimii ani din cauza performanțelor lor inferioare în condiții de umezeală comparativ cu frânele pe disc.

Cicliștii obișnuiți vor găsi suficiente frânele pe jantă, mai ales că modelele de biciclete care le includ sunt mult mai ieftine decât cele cu frâne pe disc. Designul lor ușor le face, de asemenea, opțiunea preferată pentru mulți cicliști.

Când înveți cum să oprești scârțâitul frânelor bicicletei tale, este bine să știi că o cauză principală a disfuncțiilor mai serioase în cazul frânelor pe jantă este o configurație incorectă.

Frâne pe disc

Frânele pe disc sunt folosite pe majoritatea bicicletelor noi, fie că sunt biciclete de șosea, biciclete hibride sau biciclete de munte. Ele au fost opțiunea preferată pentru frânarea bicicletelor de munte de mulți ani datorită capacității lor de a oferi o putere de oprire superioară în toate condițiile meteorologice.

În loc să împingă plăcuțele împotriva jantei roții, acestea sunt plasate pe cubul roții și apasă împotriva unui disc de frână sau “disc” în centrul acestuia.

Pe lângă principalele cauze ale frânelor de bicicletă care scârțâie, un motiv comun pentru această problemă la frânele pe disc este îndoirea discului din formă. Aceasta duce apoi la nealinierea frânelor. Îndoirea apare din cauza uzurii normale și uneori poate fi corectată prin remodelarea acestuia.

Cum să cureți frânele?

Curățarea frânelor este ultimul pas în curățarea bicicletei tale de șosea, bicicletei de gravel sau MTB. În timpul rutinei de curățare, reziduurile de la produsele de curățare, precum spray-ul de silicon, degresantul sau uleiul de lanț, pot lăsa particule grase pe piesele frânei. Dacă ultimul pas este curățarea frânelor, poți fi sigur că nu mai rămâne niciun reziduu care să provoace sunetul scârțâitor pe rotoarele, plăcuțele de frână sau muchia jantei. După curățare, nu atinge piesele frânei, grăsimea de pe mâinile tale le va murdări din nou!

Curăță plăcuțele de frână

Verifică plăcuțele de frână pe disc în mod regulat. Pentru a le verifica corect, ar trebui să le scoți întotdeauna. Acesta este și un moment perfect pentru a le curăța imediat.

Scoate roata de pe bicicletă. Asigură-te că piulița de blocare a plăcuțelor de frână sau piulița de siguranță a cheii cu gheare este slăbită. Apoi le poți trage ușor afară. Îndepărtează toată murdăria prin stropirea directă a curățătorului pentru frâne pe plăcuțe. Uscă plăcuțele de frână cu un ștergar uscat și curat. Instalează-ți plăcuțele de frână înapoi în frână înainte de a-ți monta roata din nou.

Curăță frânele pe jantă

Curățarea frânelor pe jantă constă în două părți: curățarea muchiei jantei și curățarea plăcuțelor de frână.

Începe prin a scoate roata de pe bicicletă. Verifică plăcuțele de frână: dacă sunt complet uzate sau uzate inegal, este înțelept să le înlocuiești. Dacă sunt în regulă: curăță plăcuțele de frână cu un ștergar pe care ai pulverizat curățitor pentru frâne. Dacă plăcuțele de frână sunt foarte murdare, poți stropi curățătorul pentru frâne direct pe plăcuțe. Apoi curăță muchia jantei. Pentru acest pas, este util să stropești puțin curățitor pentru frâne pe un ștergar uscat și curat. Curăță cu acest ștergar de-a lungul marginii de aluminiu a frânei. Cine a inventat bicicleta a fost suficient de ingenios încât să o facă ușor de curățat.

Woman Adjusting Bike Brake

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...