Din ce se face whisky?

Din ce se face whisky?

Din ce este într-adevăr făcut whisky-ul? E ușor să vorbești poetic despre acest subiect –– whisky-ul poate fi o senzație sau o stare, influențată de oamenii cu care sorbi, camera în care te afli, chiar și vremea în acel moment particular (o zi caldă și însorită în opoziție cu o noapte rece de iarnă, de exemplu). Toate aceste elemente mai eteree intră în compoziția whisky-ului, dar desigur că există și ingrediente tangibile reale implicate. Cele trei principale sunt cerealele, apa și drojdia, cu prima în special variind în funcție de originea geografică și stilul whisky-ului.

În sensul cel mai larg, whisky-ul este pur și simplu o băutură distilată dintr-un amestec fermentat de cereale. Rețeta acelui amestec, cunoscut sub numele de mash bill, depinde de tipul de whisky care este produs. Bourbon-ul trebuie să fie făcut dintr-un mash bill de cel puțin 51% porumb, whisky-ul american din secară trebuie să fie cel puțin 51% secară, în timp ce single malt scotch trebuie să fie 100% orz malțat. Whisky-ul irlandez single pot still trebuie să fie cel puțin 30% orz malțat și 30% orz nemalțat și până la 5% alte cereale. În general vorbind, whisky-ul este maturat în butoaie, dar tipul și durata depind de stil –– de exemplu, bourbon-ul poate fi maturat în butoaie noi de stejar ars pentru chiar și o zi (limbajul legal se referă la “containere”, dar bourbon-ul este practic întotdeauna maturat în butoaie). Scotch-ul, whisky-ul irlandez și whisky-ul canadian, pe de altă parte, au o cerință minimă de vârstă de trei ani și sunt de obicei maturate în butoaie folosite (în cea mai mare parte bourbon), împreună cu diverse alte tipuri de butoaie.

Pașii implicați în fabricarea whisky-ului sunt similari indiferent de locul în care este produs, cu toate că există desigur unele diferențe cheie. Procesul de bază este următorul: cerealele sunt măcinate și transformate într-un fel de făină. Acest lucru se combină cu apă caldă și se fierbe într-un mash tun, un rezervor mare de lemn sau metal, pentru a transforma amidonul în zahăr. Mash-ul este apoi transferat într-un rezervor de fermentare numit washback, moment în care drojdia este adăugată pentru a transforma zahărul în alcool. Wash-ul rezultat, sau berea distilerului, ajunge de obicei undeva în jur de 10% ABV.

Apoi este distilat în coloane sau cazane de două sau trei ori. Wash-ul este încălzit în interiorul alambicului, și deoarece alcoolul fierbe la o temperatură mai mică decât apa, se transformă în vapori care se ridică prin gâtul alambicului și apoi se răcește și se transformă din nou în lichid. Fiecare rundă de distilare rezultă într-o băutură cu un conținut mai mare de alcool, cu noul produs venind în cele din urmă de pe alambic cu aproximativ 60-70% ABV. Apă este adăugată adesea în acest moment înainte de îmbuteliere — de exemplu, bourbon-ul nu poate intra într-un butoi cu un conținut de alcool mai mare de 125 proof (62,5% ABV). Și în cele din urmă, cu excepția cazului în care whisky-ul este destinat să fie cask-strength sau barrel-proof, apă este adăugată din nou în băutură pentru a o dilua la conținutul de alcool dorit înainte de îmbuteliere. Majoritatea whisky-urilor trebuie să aibă un conținut minim de 80 proof (40% ABV) în sticlă.

Deși procesul este complicat, ingredientele de bază sunt antice și simple –– doar cereale, apă și drojdie. Bourbon-ul în special este puternic reglementat astfel încât să nu se poată adăuga nimic altceva –– nici arome, nici culoare, nici aditivi. Scotch-ul, whisky-ul irlandez și whisky-ul japonez pot avea toți adăugată o mică cantitate de colorant caramel numit E150A. În general, se consideră că acest lucru nu modifică gustul, dar este folosit pentru coerență pentru a asigura că fiecare lot va arăta la fel. Whiskey-ul canadian are o regulă veche denumită “regula 9.09%”, ceea ce înseamnă că o mică cantitate de spirtoase cu aromă maturate în butoaie poate fi adăugată la amestec.

Deci, din ce este într-adevăr făcut whisky-ul? Cereale, apă, drojdie sunt componentele cheie, dar tradiția și, poate cel mai important, timpul pot fi, de asemenea, considerate elemente. Orice stil alegeți și orice tip de cereale stă la baza whisky-ului vostru, beți-l așa cum vă place: simplu, cu gheață, cu o picătură de apă, sau chiar amestecat cu Coca Cola. Nu lăsați pe nimeni să vă judece pentru metoda voastră preferată de a savura o gură!

Ce influențează modul în care un whiskey își dobândește maturitatea?

Există multe “elemente” care se petrec în interiorul butoiului, unele dintre acestea depind de timp, altele de temperatură, altele sunt legate de oxigenare. Există atât de multe variabile încât alegerea a doar una sau două asupra cărora să ne concentrăm este provocatoare și simplifică în exces.

La nivelul său de bază, atât compoziția spirtoasei și câte grade are aceasta, cât și modurile în care interacționează cu lemnul sunt centrale. Atât compoziția mash bill-ului, cât și nivelul de arsură în interiorul butoiului vor avea impact semnificativ. Nivelul de porumb, malț și alegerea cerealei de aromă va influența direct dezvoltarea aromelor în timpul maturării. Nivelul de arsură va determina cât de adânc poate pătrunde whisky-ul în lemn și va influența cantitatea de culoare pe care whisky-ul o absoarbe. Prăjirea unui butoi poate adăuga mai multe note de vanilie, iar multe distilerii își vor prăji și arde butoaiele.

Cele mai diferite tipuri de whisky

Știind că toate whisky-urile tale preferate sunt făcute din cereale este un fapt fantastic și amuzant, dar ai nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege cu adevărat whisky-ul. Totul depinde de tipul de whiskey despre care vorbim.

Există mai multe tipuri diferite de whiskey, iar cele mai populare soiuri diferite sunt:

  • Bourbon whiskey
  • Rye whiskey
  • Corn whiskey
  • Irish whiskey
  • Scotch whisky
  • Blended whiskey
  • Tennessee whiskey
  • Japanese whisky

Fiecare dintre aceste tipuri de whiskey are propriile caracteristici definitorii și reguli particulare referitoare la ingredientele care pot fi incluse în ele.

Descoperă cine a inventat whisky și in cat timp iese whisky din sange.

Female taster looking at the colour of whisky in glass at whisky distillery

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...