De ce sampania se produce doar in Franta?

De ce sampania se produce doar in Franta?

Este adevarat, pentru a fi numită șampanie, trebuie îmbuteliată într-un perimetru de 100 de mile în regiunea Champagne din Franța și să urmeze ghiduri stricte, pe care le vom analiza într-o clipă. Cu toate acestea, există mai mult decât atât.

În cea mai mare parte a lumii și în special în Uniunea Europeană, numele “Champagne” este protejat legal de sistemul Madrid, un tratat din 1891. Dar, datorită unei scăpări în Tratatul de la Versailles, Statele Unite au ieșit din acest acord.

Poate fi cu adevărat numită șampanie dacă nu provine din regiunea Champagne din Franța? Nu, șampania poate fi numită astfel doar dacă este produsă în Franța, în regiunea franceză Champagne. Dar, ca și în multe aspecte ale vieții, există o excepție de la regulă. Să explorăm mai mult.

Încoronarea șampaniei

Șampania și-a făcut loc și a devenit parte a tuturor comemorărilor. De exemplu, prinții prezenți la Congresul de la Viena au avut ocazia să guste șampanie franceză, care a devenit un element unificator.

Șampania franceză a fost prezentă la semnarea tratatelor importante. A fost cazul, de exemplu, când s-a semnat Tratatul de la Maastricht. Mai mult, a fost solicitat de cei care doreau să sublinieze importanța unui moment istoric.

Șampania este acum un element de bază pe mesele de la nunți regale. Este prezentă și la marile expoziții mondiale, inclusiv cele de la Bruxelles în 1889 și Paris în 1900. Șampania este considerată un vin excepțional. A devenit un simbol atunci când vine vorba de transformarea unui eveniment semnificativ într-unul unic.

La fel, șampania s-a transformat într-o parte inseparabilă a festivităților sportive. Fie că este transportat pe vârful Everestului sau Annapurna sau folosit pentru a sărbători o victorie după o tură mondială pe mare, realizările sunt sărbătorite cu șampanie AOC. A devenit un simbol al consacrărilor majore și al realizărilor sportive.

O denumire de origine controlată

Reputația acestui vin spumant de origine franceză a crescut de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, rămâne o întrebare. Oare toată șampania provine din Champagne? Răspunsul se află de fapt în denumirea sa, în metoda de producție și în regiunea de producție.

Vinul spumant francez, cunoscut și sub numele șampanie, este protejat printr-o denumire de origine controlată. Numele său provine de la regiunea Champagne, situată în nord-estul Franței. Această denumire AOC specifică soiurile de struguri, limitele geografice, randamentele și întregul proces de producție al vinului de șampanie AOC.

Inițial, regiunea producea vinuri, care nu erau spumoase, încă din Evul Mediu. Aceste vinuri clare au fost recunoscute sub patronajul regelui Henric al IV-lea și mai târziu, sub lucrarea călugărului Dom Pérignon, care a amestecat diferite crame de vie. Astfel, a stăpânit crearea efervescenței, în special în timpul celei de-a doua fermentații. Succesul acestei apelări Champagne și a cramei a crescut datorită muncii de amestec efectuate de călugăr.

Champagne AOC este în mare parte realizată din trei soiuri de struguri: Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier. Mai mult, podgoria Champagne produce în principal vinuri spumoase, care sunt singurele permise să poarte numele de șampanie.

Podgoriile prestigioase de șampanie

Șampania franceză, cu denumirea sa AOC, este produsă într-o singură regiune. Cu toate acestea, teritoriul Champagne constă în 4 zone de producție de struguri răspândite în 17 terroiruri.

  • Montagne de Reims (departamentul Marne): Dealurile sunt amplasate în principal pe soluri cu cretă adâncă. Sunt în mare parte orientate spre sud, iar soiul dominant de struguri este Pinot Noir. Distribuitorii de șampanie produc șampanii robuste, puternice, cu o mare noblețe în această regiune.
  • La Vallee de la Marne (Marne, Aisne și Seine-et-Marne): Dealurile sunt predominant pe soluri de argilă-calcar, cu o tendință către marna. Soiul dominant de struguri aici este Pinot Meunier. Șampaniile produse de distribuitorii de șampanie oferă o mare diversitate, cu un buchet fructat, o mare flexibilitate și un farmec deosebit.
  • Côte des Blancs (Marne): Creta este predominantă, omniprezentă și oferă un bun rezervor de apă și soluri calde în adâncime. Principala varietate de struguri găsită aici este Chardonnay. Șampaniile produse aici sunt foarte căutate, pline de caracter și vivacitate. Ele sunt apreciate pentru ușurința lor, eleganța și aromele delicate.
  • Podgoria Aube, în Côte des Bar (Bar-sur-Aube și Bar-sur-Seine în Aube): Vinurile produse pe aceste dealuri se caracterizează prin arome complexe și un gust rotund. Sunt realizate din diverse soiuri de struguri, cu Pinot Noir fiind principalul, cultivat pe soluri marlă.

Descoperă cum se tine paharul de sampanie, ce inseamna sampanie brut, care este cea mai populara sampanie și care este diferenta dintre sampanie si prosecco.

Bunches of ripe black grapes hanging from the vine in a vineyard

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...