Cum se face whisky?

Cum se face whisky?

Majoritatea producătorilor de whisky urmează câțiva pași de bază pentru a produce whisky:

  1. Amestecați ingredientele de bază. Pentru a crea o bază fermentabilă, producătorii de whisky vor amesteca cereale precum malț de grâu, porumb sfărâmat sau secară cu apă și drojdie. Apoi încălzesc și amestecă compoziția (uneori numită “malț de whisky”) pentru a se asigura că este bine combinată și gata să fermenteze.
  2. Fermentați baza. Producătorii de whisky își depozitează amestecul de bază pentru o perioadă specificată, de la una la două săptămâni, pentru a fermenta complet amestecul. În această etapă, compușii încep să se descompună și să producă un alcool simplu și natural numit etanol sau alcool etilic.
  3. Filtrați amestecul. Odată ce fermentarea este completă, producătorii de whisky filtrează lichidul de la solidele fermentate. Ei vor renunța la solide și vor folosi lichidul (etanolul) pentru a face vodka.
  4. Distilați. Distilarea este un proces care purifică un lichid prin încălzirea și vaporizarea acestuia, apoi colectarea vaporilor pe măsură ce se recondensează într-un lichid. Lichidul rezultat este considerat mai pur (deoarece lasă în urmă multe impurități când se evaporă) și mai alcoolic.
  5. Colectați și sortați distilatul. Lichidul pe care îl au producătorii de whisky după distilare nu este la fel – pe măsură ce etanolul se distilează, lichidul rezultat se schimbă. Primele 35 la sută ale unei distilări rezultă într-un produs de etanol care conține metanol sau acetona și poate fi foarte volatil sau toxic – recipientele cu acest lichid se numesc “fracțiuni initiale” și “capete”, iar producătorii obișnuiesc să le arunce. Următoarele 30 la sută conțin “inimile”, care sunt produsul cel mai bun. Ultimii 35 la sută sunt “coadele”, care sunt impure, dar pot fi păstrate și redistilate pentru puțin mai mult dezvoltare.
  6. Îmbătrâniți băutura. După distilare, whisky-ul trece printr-un proces de îmbătrânire în care producătorii de whisky depozitează spiritul în butoaie de lemn timp de cel puțin doi ani. Distileriile folosesc diferite metode de îmbătrânire, inclusiv butoaie noi de stejar, butoaie de stejar alb, butoaie arse sau butoaie înmuiate în vin.
  7. Diluați. Pentru a asigura conținutul corect de alcool, producătorii de whisky testează și diluează produsul lor cu apă filtrată înainte sau după îmbătrânire (uneori ambele).
  8. Îmbuteliați. Ultimul pas este procesul de îmbuteliere, în care producătorii de whisky adaugă produsul final în sticle etichetate. Odată ce whisky-ul este îmbuteliat, încetează să îmbătrânească.

Din ce se face whisky-ul?

Există câteva ingrediente simple din care este compus whisky-ul:

Malț de cereale: Majoritatea producției de alcool începe cu un produs agricol care va suferi un proces de fermentare. O bază fermentabilă pentru whisky este de obicei o combinație de cereale, precum orz maltat, secară, porumb sau grâu, care adesea dictează aromele și denumirea produsului final. De exemplu, amestecul de malț în whisky-ul de secară ar trebui să conțină cel puțin 51 la sută secară, în timp ce bourbon-ul din Kentucky trebuie să aibă cel puțin 51 la sută porumb.

Apă: După procesul de distilare, producătorii de whisky adaugă apă la produs pentru a obține conținutul dorit de alcool pe volum.

Aditivi opționali: Conform reglementărilor, whisky-ul poate avea până la 2,5 la sută arome adăugate (whisky-ul fără arome adăugate este clasificat drept “straight”). Multe mărci de whisky aleg să adauge plante, condimente, arome sau culoare în timpul distilării sau îmbătrânirii pentru a obține caracteristici distincte sau aspect în băutura lor.

Timp: Înainte de îmbuteliere, whisky-ul este îmbătrânit în butoaie de lemn sau în butoaie după distilare pentru a scoate în evidență arome și culori diferite. Whiskey-ul are o cerință minimă de îmbătrânire de doi ani, deși mulți producători îmbătrânesc spiritul timp de aproximativ 10 până la 12 ani.

Ce este whisky-ul?

Whisky este un spirit distilat de culoare ambrată, obținut din cereale fermentate (cel mai adesea secară, grâu, porumb sau orz). Majoritatea whisky-urilor sunt îmbătrânite în butoaie de lemn înainte de îmbuteliere și au un conținut minim de alcool de 40 la sută pe volum (ABV). Există multe tipuri diferite de whisky, de obicei distinse prin locul de origine, tipurile de cereale, procesul de amestecare sau de îmbătrânire, iar fiecare va varia în arome. Cu toate acestea, whisky-ul este frecvent descris ca fiind călduros, condimentat, dulce sau prăjit. Cuvântul whiskey provine din gaelicul “uisce beatha” sau “uisge beatha”, însemnând “apa vieții”.

Tipuri de Whisky

Există multe tipuri diferite de whisky, de obicei distinse prin locul de origine, tipurile de cereale, procesul de amestecare sau procesul de îmbătrânire:

  1. Whisky amestecat: Un whisky amestecat este o combinație de whisky-uri, produse potențial de diferite distilerii.
  2. Whisky bourbon: Bourbon este un whisky american, adesea (deși nu exclusiv) produs în Kentucky, conținând cel puțin 51 la sută porumb în amestecul sau compoziția de cereale. Bourbon trebuie să fie îmbătrânit în butoaie noi de stejar arse dacă este produs în Statele Unite, rezultând un profil de aromă în mod obișnuit nucos și o dulceață caramelizeată.
  3. Whisky canadian: Acest tip de whisky trebuie produs și îmbătrânit în Canada, să aibă un conținut minim de alcool de 40 la sută pe volum și să îmbătrânească cel puțin trei ani în butoaie de lemn de maximum 700 de litri. Whisky-ul canadian poate conține, de asemenea, caramel și alte arome sau aditivi, ducând la gusturi diverse între branduri.
  4. Whisky irlandez: Un spirit trebuie să fie produs din malț, cereale și orz și să fie distilat, îmbătrânit și îmbuteliat în Irlanda pentru a se califica ca whiskey irlandez. Whisky-ul irlandez trebuie să fie îmbătrânit în butoaie de lemn timp de cel puțin trei ani. Caracterul de malț mai atenuat al whisky-ului irlandez strălucește cel mai bine atunci când spiritul este îmbătrânit în vase mai puțin convenționale, cum ar fi butoaiele de sherry sau butoaiele de rom.
  5. Whisky japonez: Whisky-ul este îmbuteliat în Japonia, dar nu este neapărat distilat sau îmbătrânit în regiune. Unele whisky-uri japoneze atrag comparații imediate cu whisky-ul scoțian, în timp ce alți producători evoluează în mod constant, valorificând calitățile unice ale stejarului japonez autohton.
  6. Whisky de secară: Whisky-ul de secară conține cel puțin 51 la sută secară în amestecul său. La fel ca bourbon-ul, whisky-ul de secară trebuie să fie îmbătrânit în butoaie noi de stejar ars. În general, whisky-ul de secară are un corp mai ușor decât multe alte tipuri de whisky-uri; îl poți identifica prin condimentele sale furnicătoare.
  7. Whisky scoțian: Whisky-ul scoțian trebuie să fie distilat, îmbătrânit și îmbuteliat în Scoția. Legea scoțiană impune ca whisky-ul să fie îmbătrânit în butoaie de stejar timp de cel puțin trei ani. Producătorii de whisky malț scoțian operează tradițional în cinci regiuni specifice ale Scoției: Highlands, Lowlands, Campbeltown, Islay și Speyside. Whisky-ul scoțian își primește caracterul afumat de la turbă – un mușchi dens aprins pentru a usca orzul malțat de la distilare. Cu excepția cazului în care o rețetă solicită un anumit whisky scoțian după producător sau stil, un whisky scoțian amestecat va fi cea mai bună alegere pentru majoritatea cocktail-urilor. Folosește un whisky scoțian de malț unic dacă îl bei simplu sau cu gheață.
  8. Whisky de malț unic: Un whisky de malț unic provine de la o singură distilerie și conține doar un tip de cereale malțificate. O sticlă de whisky de malț unic poate include whisky din mai multe butoaie diferite – cu excepția cazului în care este vorba de un whisky de la o singură butelie.
  9. Whisky din Tennessee: Un subtip de bourbon, whisky-ul din Tennessee este filtrat printr-un cărbune de arțar înainte de a fi îmbătrânit. Această metodă de filtrare este cunoscută sub numele de procesul Lincoln County și este ceea ce conferă whisky-ului din Tennessee propria sa aromă distinctivă.

Descoperă cine a inventat whisky și in cat timp iese whisky din sange.

Worker rolling whisky cask in whisky distillery

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...