Ce inseamna sampanie brut?

Ce inseamna sampanie brut?

Poate fi puțin intimidant să alegi dintre atâtea tipuri de șampanie disponibile. Din acest motiv, am pregătit un mic ghid pentru a te ajuta să selectezi opțiunea care se potrivește cel mai bine fiecărei ocazii/gust și buget.

Selectarea șampaniei în funcție de gust

Șampania are diferite nivele de dulceață, derivate din cantitatea de zahăr adăugată în timpul dozării.

Acestea sunt comunicate folosind un set separat de termeni. Principalele sunt:

  • Brut Nature: Fără zahăr adăugat
  • Extra Brut: 0-6 grame de zahăr adăugate
  • Brut: Mai puțin de 12 grame de zahăr adăugate
  • Extra Dry: 12-17 grame de zahăr adăugate
  • Sec: 17-32 grame de zahăr adăugate
  • Demi-Sec: 33-50 grame de zahăr adăugate
  • Doux: Peste 50 de grame de zahăr adăugate

Brut Nature

O șampanie la care nu s-a adăugat zahăr în timpul dozării este numită „natural brută”. Cu toate acestea, acestea pot conține până la 2 grame de zahăr rezidual per litru.

Extra Brut

Șampania extra brut trebuie să conțină nu mai mult de șase grame de zahăr per litru și este chiar mai uscată decât șampania brută (așa cum sugerează și numele!). Poate să nu conțină deloc, caz în care este denumită brut nature sau non-dosé.

Doza este doar un factor de luat în considerare. Aceasta are și un interval de maturare în pivniță mai lung (de obicei 3-5 ani) și folosește fructe de înaltă calitate care s-au maturizat complet. Din moment ce fructul este copt, nu este nevoie de adăugarea unei cantități mari de „dozaj”, deoarece acesta a fost deja obținut în vița de vie prin procese biologice.

Producătorii acestui vin sunt interesați să scoată în evidență elementele naturale ale fructului, în loc să le „acopere” cu zahăr.

Brut

Îți place o șampanie uscată? Atunci, șampania brută este pentru tine!

Acesta este cel mai comun stil de șampanie. Creat în anii 1800 de pionierii șampaniei Perrier-Jouet și Pommery, care au ales să folosească puțin sau deloc dozaj (zahăr) în timpul celei de-a doua fermentații a vinurilor lor. Acest lucru a fost în contrast puternic cu practica populară de a adăuga 200 de grame per litru la acea vreme.

Numele „brut” se referă acum la un vin cu mai puțin de 12 grame de zahăr adăugate per litru de către producătorul de vin.

Aproape 90% din toate șampaniile disponibile se încadrează în această categorie. Acestea ar trebui să aibă un gust uscat, fără niciun indiciu de dulceață. Acest stil este extrem de adaptabil în ceea ce privește asocierea, mergând bine cu totul, de la stridii la vânat.

Sec și Demi-sec

Dacă îți place o băutură mai dulce, o șampanie sec sau demi-sec este calea de urmat. Sec înseamnă “uscat” în franceză, dar în șampanie se referă la o șampanie cu un nivel de dozaj de 17 până la 35 de grame de zahăr per litru.

Demi-sec, care se traduce prin “jumătate-uscat”, este un tip mai dulce cu un conținut de zahăr de 33 până la 50 de grame per litru.

Bottles of champagne on ice bucket

Selectarea șampaniei după soiul de struguri

Fiecare soi de strugure are trăsături distincte. Fiecare casă de șampanie are propriul său amestec care definește stilul casei.

Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier sunt cele trei soiuri principale folosite în șampanie sau vin spumant, care se găsesc în Franța, regiunea Champagne. Șampania poate fi pregătită dintr-o combinație a tuturor celor trei tipuri, două soiuri sau chiar doar unul.

De exemplu, pentru casa de șampanie Jacquart, toate cuvée-urile sunt dominate de Chardonnay. Chardonnay contribuie la un stil de aperitiv uscat și la un vin revigorant.

Blanc de Blancs Obișnuiești să mergi întotdeauna la secțiunea de Chardonnay în lista de vinuri a unui restaurant? Ai mereu o sticlă de Chardonnay pregătită în frigider după acele zile lungi de muncă? Atunci optează pentru tipuri de vin spumant brut.

Șampania Blanc de Blancs este pentru tine! Făcută din 100% chardonnay, acest stil este unul dintre cele mai pure în gust, aromă, aspect și este pur și simplu senzațional ca aperitiv revigorant.

Rosé & Saignée Rosé Nu numai că rosé are un gust, miros și aspect uimitor, dar merge și foarte bine cu mâncarea. Dacă participi la o petrecere și nu ești sigur ce este pe meniu, adu o sticlă de șampanie rosé.

S-ar putea să te întrebi cum obține rosé nuanța sa minunată de trandafir. Culoarea roz creată în fiecare sticlă este determinată folosind două procese.

Primul este rosé de saignée, care înseamnă literalmente “a sângera”, și se referă la metoda de macerare a sucului de struguri peste coji pentru a imprima culoare.

Al doilea tip este rosé d’assemblage, care este făcut prin combinarea vinului alb și roșu. Nici unul nu este superior celuilalt; sunt pur și simplu distincte, satisfăcând o gamă largă de iubitori de vin. O să iubești modul în care acesta arată în paharul potrivit.

Blanc de Noirs & Șampanie cu Dominanță de Pinot Șampania Blanc de Noirs este pregătită dintr-un amestec de cele două soiuri de struguri cu coajă neagră, Pinot Noir și Meunier, sau o combinație a celor două.

Aceste vinuri sunt create pentru cei care doresc șampanii mai mari, mai îndrăznețe, cu o aciditate mai mică.

Află care este cea mai populara sampanie și care este diferenta dintre sampanie si prosecco.

Champagne wine in glass.

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...