Ce este Mierea de Manuka?

Ce este Mierea de Manuka?

Pronunțată “MAH-nooka,” mierea de manuka este un tip de miere originară din Noua Zeelandă. Este numită după tufișul de manuka unde albinele adună nectar și polen. Ulterior, albinele produc miere de manuka.

Te poți întreba, la ce este bună mierea de manuka? Mierea de manuka (Manuka Honey) are câteva beneficii pentru sănătate, de la proprietati antibacteriene la vindecarea rănilor. Este și un produs versatil cu multe utilizări în cosmetice și alimente.

Puterea vindecătoare a Mierii de Manuka

Mierea a fost folosită încă din vremuri străvechi pentru tratarea mai multor afecțiuni. Nu a fost până în secolul al XIX-lea când cercetătorii au descoperit că mierea are calități antibacteriene naturale.

Mierea protejează organismul împotriva daunelor cauzate de bacterii. Unele tipuri de miere stimulează și producția de celule speciale care pot repara țesuturile deteriorate de infecție. Mierea de Manuka are o acțiune antiinflamatoare care poate ajuta la ameliorarea durerii și inflamației.

Totuși, nu toată mierea este la fel. Calitatea antibacteriană a mierii depinde de tipul de miere, precum și de momentul și modul în care este recoltată. Unele tipuri pot fi de 100 de ori mai puternice decât altele.

Bowl of honey

Componente ale Mierii de Manuka

Perioxidul de hidrogen conferă mai multor tipuri de miere calitatea sa antibiotică. Dar unele tipuri, inclusiv mierea de manuka, au și calități antimicrobiene unice. Una dintre principalele componente antibacteriene ale mierii de manuka este un compus numit metilglioxal MGO. MGO provine din conversia altui compus din mierea de manuka cunoscut sub numele de dihidroxiacetona (DHA), o concentrație ridicată a căreia se găsește în nectarul florilor de manuka.

Cu cât este mai mare concentrația de MGO, cu atât este mai puternic efectul antibacterian. Producătorii de miere au un sistem de evaluare a potenței mierii de manuka. Evaluarea se numește UMFTM, care înseamnă Factor Unic Manuka.

Evaluarea UMFTM reflectă concentrația a 3 compuși semnături găsiți în mierea autentică de manuka, MGO, DHA și leptosperin. Pentru a fi considerată suficient de puternică din punct de vedere terapeutic, mierea de manuka trebuie să aibă o evaluare minimă de UMF™ 10+. Cu toate acestea, medicii și cercetătorii nu sunt siguri dacă această evaluare înseamnă ceva din punct de vedere medical. Descoperă care este cea mai buna Miere de Manuka pentru consumul zilnic.

Cum se utilizează Mierea de Manuka

Principala utilizare medicală a mierii de Manuka este în vindecarea rănilor și arsurilor. În general, este folosită pentru tratarea rănilor și arsurilor minore. Cercetările arată că mierea de Manuka este eficientă în tratarea altor afecțiuni, inclusiv:

  • Afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme și dermatite
  • Ameliorarea tusei sau a durerii în gât
  • Sănătatea digestivă
  • Impiedică dezvoltarea bacteriilor.

Mierea folosită pentru tratarea rănilor este o miere de calitate medicală. Este special sterilizată și pregătită ca un pansament. Așadar, borcanul de miere de Manuka din cămară nu ar trebui să facă parte din trusa de prim ajutor. Rănile și infecțiile ar trebui să fie evaluate și tratate de un profesionist în domeniul sănătății.

Pentru persoanele rezistente la antibiotice, Mierea de Manuka poate fi o alternativă pentru a ajuta la tratarea problemelor de sănătate, datorita proprietatilor sale care întărește sistemul imunitar.

Honey and fresh lavender flowers

Ce spune știința despre Mierea de Manuka

Mai multe studii recente arată că mierea de Manuka are o mulțime de beneficii și poate fi utilă când este folosită pe răni și ulcere ale picioarelor. Studiile arată, de asemenea, că ar putea combate infecțiile și stimula vindecarea.

Baza de Date a Medicamentelor Naturale Complete listează mierea ca fiind “posibil eficientă” în tratarea arsurilor și rănilor. Experții menționează că mierea poate scurta timpul de vindecare în cazul arsurilor ușoare și a rănilor chirurgicale comparativ cu pansamentele tradiționale. Dar ei spun, de asemenea, că mai sunt necesare cercetări suplimentare.

Un alt studiu sugerează că mierea de Manuka ar putea ajuta la prevenirea gingivitei și a altor afecțiuni parodontale prin reducerea acumulării de plăci. În unele studii, mierea de Manuka părea să ajute la prevenirea inflamației în esofag cauzată de radioterapie și chimioterapie utilizate în cazul cancerului.

Un alt beneficiu posibil al mierii este că, spre deosebire de antibiotice, nu pare să ducă la apariția bacteriilor rezistente. Aceste așa-numite “superbacterii” se dezvoltă după expunerea repetată la antibioticele comune. Sunt necesare antibiotice speciale pentru a le trata.

Majoritatea studiilor privind mierea de Manuka au fost efectuate cu un număr redus de persoane, iar până acum, cercetările nu au arătat că mierea de Manuka ajută la colesterolul ridicat sau la echilibrarea bacteriilor din intestine. În plus, nu există studii majore care să analizeze efectul mierii de Manuka asupra cancerului, diabetului sau infecțiilor fungice.

Organic honey food photography recipe idea

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...