Cate grade are whisky?

Cate grade are whisky?

De ce iubitorii de whisky întreabă întotdeauna despre conținutul de alcool al paharului lor? Spune mai multe despre băutură decât doar cât de repede te va face să te simți amețit.

Ca în toate problemele legate de consumul de whisky, preferința este o chestiune de inimă, nas și limbă. Dar poate una dintre cele mai bune reguli ale noastre este că whisky-ul trebuie să aibă un conținut minim de alcool de 40% ABV (alcool pe volum). Deși unele whisky-uri îmbuteliate cu un conținut mai mare de 40% sunt considerate mai prețioase, mulți băutori preferă procentajul mai mic de alcool pentru palatul său mai accesibil.

De asemenea, este probabil să plătești mai mult impozit pe whisky-ul mai puternic decât 40% ABV, ceea ce merită să fie luat în considerare înainte de a te lăsa complet pradă.

De fapt, după ce un whisky a fost distilat și maturat, conținutul său de alcool este de obicei mult mai mare decât 40 sau 43%, ceea ce înseamnă că majoritatea sticlelor de pe rafturile magazinelor au fost diluate ușor.

După distilare, un whisky scoțian poate avea între 60-75% ABV, în timp ce whisky-ul american poate ajunge la 90% și ceva.

Înainte de a fi plasat în butoaie, whisky-ul scoțian este de obicei diluat în jur de 63,5% ABV (68% pentru cereale); bine ați venit pe scenă, whisky-ul la puterea butoiului.

Principiile diluării whisky-ului

Poate că, în mod obișnuit, whisky-ul la puterea butoiului oferă licență băutorului să-și dilueze propriile degustări, dar distilarea internă care va fi vândută în jur de 40% ABV ar trebui și ea să surprindă profilul de aromă optim al whisky-ului.

Pentru mixologii aspiranți, whisky-urile la puterea butoiului includ Aberlour cu 69,1%, Bruichladdich nediluat cu 70-72% și îmbutelierea Port Charlotte în jurul aceleiași valori ABV.

Când diluezi un whisky, o distilerie trebuie să ia în considerare “partea îngerului”, adică alcoolul pierdut prin evaporare în timpul procesului de maturare. Acesta este în mod obișnuit între 0,5 și 1% în fiecare an, așa că cu fiecare an de învechire, un whisky își va pierde puțin din alcoolul său. Plictisitor, dar adevărat; măsurarea ABV-ului unui whisky este și o problemă practică pentru a ajuta producătorii. În anii 1970, whisky-ul malț scoțian tindea încă spre 63%, în timp ce whiskey-ul irlandez era în jur de 71%. Prin stabilirea unei norme uniforme, butoaiele sunt mai ușor de transferat între diferiți amestecători.

Fără a menționa că, dacă diluezi un whisky, obții mai mult dintr-un butoi. În timpul Primului Război Mondial, concentrația maximă la îmbuteliere a fost adusă temporar la 37,2%.

Îmbutelierea whisky-ului de malț unic poate avea diferite conținuturi de alcool, deoarece acestea vor include adesea diferite whisky-uri din aceeași distilerie. Fiecare butoi din fiecare distilerie are propriul său microclimat, așa că a obține un conținut de alcool general într-o sticlă este mai ușor spus decât făcut.

Influențează conținutul de alcool aroma whisky-ului?

La concentrații mai mari, vei putea simți arome bogate de mirodenii amărui în whisky-ul tău, completate de note blânde precum migdale, vanilie și o undă ciudată de fum lapsang souchong. Ca să nu mai vorbim de aromele clasice de pin și rășini lemnoase, precum și de câteva picanterii florale și fructate.

Concentrațiile mai mici tind să evidențieze calități zaharoase, dar merită să ții minte că, cu cât este mai mare conținutul de alcool, adesea cu atât mai mult zahăr în spirit. Deci, dacă îți place zahărul, ai câștigat la general cu whisky-ul.

Diluarea după îmbuteliere poate reduce unele dintre aromele dulci și prezintă un risc de a produce note neplăcute de săpun.

Momentul diluării este crucial. Înainte de umplerea butoiului, diluarea are șanse să creeze un spirit mai dulce, fumegând, cu o notă amară de stejar bine definită. Diluarea după îmbuteliere poate reduce unele dintre aromele dulci și are un mic risc de a produce note neplăcute de săpun; de aceea, servirea unui Scotch cu gheață este în general considerată o idee proastă. Unele băuturi pot dobândii un gust ciudat din cauză că au fost ținute în butoaie de stejar neadecvate timp de 10 ani – 18 ani, dar este foarte important și modul de preparare și produsele folosite pentru producție.

Care este cea mai potrivită temperatură pentru whisky?

Whisky-ul își atinge gustul optim la temperatura camerei, deci între 15 și 18 grade Celsius (60-65 °F). Acest lucru este valabil atât pentru Scotch, Irish, Japanese Whisky, cât și pentru Bourbon. Whisky este Whisky.

Dacă te afli într-o țară caldă, s-ar putea să vrei să-ți răcești whisky-ul, dar este mult mai bine să încerci să-l păstrezi într-un loc răcoros și să-l scoți în ultimul moment decât să încerci să scazi temperatura folosind gheață.

Gheața va șterge unele dintre notele de aromă ale malțului și va schimba băutura pe care ai ales-o. Alege întotdeauna pivnițele și dulapurile în detrimentul congelatoarelor. Poți să domolești întotdeauna un whisky cu fum folosind gheață, dar de ce ai face așa ceva? Aceeași regulă se aplică și pentru încălzirea whisky-ului, dar dacă savurezi un pahar în Polul Nord, atunci o încălzire rapidă pe aragaz va elibera unele dintre aromele care s-ar fi strâns în frig.

Află cine a inventat whisky și in cat timp iese whisky din sange.

Closeup of the barman pouring whisky into a glass

Lasă un răspuns

Articole Similare

Din ce se face coniacul?

Din ce se face coniacul? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Coniacul se obține...

Ce inseamna coniac XO?

Ce inseamna coniac XO? martie 4, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Spre deosebire de alte...

Ce alimente contin colagen?

Ce alimente contin colagen? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Colagenul se găsește în...

Ce este colagenul?

Ce este colagenul? martie 1, 2024 Adrian Grozav Uncategorized Acasă Multe persoane speră să susțină...